Szpinakowo-malinowy tort

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Szpinakowy torcik- taka nazwa może niektórych przerazić! Ale bez obaw ciasto ma nie tylko śliczny kolor, ale i pysznie smakuje. Jeśli połączmy je dodatkowo z sezonowymi owocami, delikatną śmietanką i orzeźwiającą galaretką otrzymujemy REWELACYJMY SMAK!!!

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Ciasto szpinakowe:
    • 4 jajka,
    • 400 gram mrożonego szpinaku (rozdrobnionego),
    • 1 szklanka mąki tortowej,
    • 1 szklanka mąki krupczatki,
    • 1 szklanka oleju,
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 250 gram cukru
    Serowo-malinowa warstwa:
    • 250 gram śmietanki 30%,
    • 300 gram sera białego ( z wiaderka),
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • ok 1/3 szklanki wody,
    • 1-2 łyżki cukru pudru do smaku,
    • ok 15 dag malin
    Galaretka z malinami:
    • 2 galaretki (u mnie truskawkowe, gdyż nie udało mi się kupić malinowych),
    • ok 15 dag malin,
    Wykończenie:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 4 łyżeczki żelatyny,
    • 2 łyżki cukru pudru do smaku,
    • świeże maliny na wierzch,
    • trzecia (najcieńsza) część szpinakowego ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Szpinakowo-malinowy tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany szpinak 1. CIASTO:Szpinak rozmrażamy. Rozmrożony delikatnie odciskamy z nadmiaru płynu.
  • ciasto przed pieczeniem 2. Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę. Do ubitych jajek dodajemy mąki, proszek do pieczenia i wlewamy olej. Po zmiksowaniu dodajemy szpinak. Masę ponownie mieszany do uzyskania jednolitego ciasta.
    Szpinakowe ciasto wykładamy na przygotowaną tortownicę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piecyka. Pieczemy je ok 50 minut w 180°C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
    Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Pierwsza część (najgrubsza) będzie stanowić podstawę tortu. Druga część (cieńsza) będzie stanowić środkową wkładkę tortu. Trzecia część (najcieńsza) potrzebna będzie do rozkruszenia i wykończenia tortu.
  • Wyłożenie masy na ciasto 3. SEROWO- MALINOWA WARSTWA:Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier do smaku, a następnie stopniowo ser. Po dokładnie wymieszanej masy wlewamy żelatynę. Całość miksujemy. Masę serową wykładamy na pierwszą część szpinakowego ciasta.
  • wyłożenie malin 4. Po wylaniu wkładamy w nią maliny. Torcik odstawiamy do zastygnięcia.
  • wylana galaretka 5. GALARETKA:Galaretki rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Rozpuszczoną studzimy. Tężejącą wylewamy na zastygniętą masę serową. Tak jak wyżej także w galaretce zatapiamy świeże maliny. Następnie galaretkę przykrywamy drugą częścią szpinakowego ciasta.
  • torcik po zastygnięciu 6. Torcik ponownie wstawiamy do lodówki, by galaretka dokładnie zastygła.
  • dekorowanie 7. Żelatynę rozpuszczamy w około 1/3 szklanki wody. Delikatnie studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Ubitą słodzimy do smaku. Na koniec wlewamy ciepłą żelatynę. Po dokładnym zmiksowaniu śmietankę wylewamy na zastygnięty torcik. Obtaczamy nią całe ciasto. Na wierzchu tortu powinna być grubsza warstwa śmietanki w porównaniu z bokami.
    Ciasto szpinakowe rozkruszamy w dłoniach i posypujemy nim torcik. Na wierzchu układamy maliny. Torcik ponownie wstawiamy do chłodu. Po około 30 minutach można kroić:).

Porady

Zapewniam, że smak szpinaku gubi się w śmietance i cukrze, więc suszą się na niego nawet osoby, które nie przepadają za tym warzywem:) Maliny możemy zastąpić innymi owocami. Idealnie pasuje tutaj także truskawka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Owoce Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować