Tort malinowy

4.5 (154 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Wspaniałe połączenie owoców, mascarpone i czekolady. Lekko orzeźwiający, mocno malinowy i rozpływający się w ustach. Polecam!

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    Musimy przygotować dwa takie same placki. Poniżej składniki na jeden placek:
    · 2 jajka
    · 40 g cukru waniliowego
    · 60 g mąki pszennej
    · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    · 1 łyżka oliwy
    · ok. 350 g dżemu malinowego
    Masa malinowa:
    · 500 g malin
    · ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
    · duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
    · czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    · 2 żółtka
    · 1/2 szklanki mleka
    · 400 g miękkiego masła
    · ok. 500-700 g malin
    Masa mascarpone:
    · 200 g miękkiego masła
    · 750 g serka mascarpone
    · 4 łyżki cukru
    · sok z 1 dużej cytryny
    · 3 śmietan fixy lub 3 łyżki mleka w proszku (dzięki temu składnikowi masa nie podejdzie wodą)
    Polewa czekoladowa:
    · tabliczka mlecznej czekolady
    · tabliczka gorzkiej czekolady
    · duża łyżka masła
    · 4 łyżki mleka.
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Ciasto

Tort malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciasto:
    Musimy przygotować dwa takie same placki. Poniżej składniki na jeden placek:
    · 2 jajka
    · 40 g cukru waniliowego
    · 60 g mąki pszennej
    · 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    · 1 łyżka oliwy

    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz oliwę. Całość wykładamy do dużej tortownicy (26-28 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (dno warto wyłożyć papierem do pieczenia, wtedy ciasto po upieczeniu łatwiej odejdzie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, funkcja termoobieg przez ok. 15- 16 minut.
  • 2. · ok. 350 g dżemu malinowego

    Kiedy placki przestygną smarujemy je cienką warstwą dżemu. Jeden krążek przekładamy na paterę. Drugi odkładamy na bok- posłuży nam jako górna warstwa tortu.
  • 3. Masa malinowa:
    · 500 g malin
    · ok. 12 łyżek cukru - ilość cukru zależy od tego, jak słodkie mamy owoce
    · duży budyń waniliowy (na 3/4 l mleka)
    · czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    · 2 żółtka
    · 1/2 szklanki mleka
    · 400 g miękkiego masła
    Maliny i cukier dobrze blendujemy, a następnie zagotowujemy. Proszek budyniowy, mąkę oraz żółtka łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się malin. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa "pyknie" i zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić malinowego budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń malinowy. Gotową masę malinową przekładamy na ciasto posmarowane dżemem.
    · ok. 500-700 g malin
    Na tak przygotowanym cieście układamy całe maliny. Część wykorzystamy na samym końcu do dekoracji tortu.
  • 4. Masa mascarpone:
    · 200 g miękkiego masła
    · 750 g serka mascarpone
    · 4 łyżki cukru
    · sok z 1 dużej cytryny
    · 3 śmietan fixy lub 3 łyżki mleka w proszku (dzięki temu składnikowi masa nie podejdzie wodą)

    Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy serek oraz sok z cytryny, dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy śmietan fix i jeszcze raz dobrze mieszamy.

    Na masę malinową i maliny wykładamy połowę masy mascarpone. Reszta posłuży nam do posmarowania boków tortu oraz ozdobnych rozetek na wierzchu ciasta.
    Na masę mascarpone układamy odłożony wcześniej placek- w taki sposób, aby strona z dżemem przykryła masę. Boki tortu smarujemy połową pozostałej masy mascarpone. Wstawiamy do lodówki.
  • 5. Polewa czekoladowa:
    · tabliczka mlecznej czekolady
    · tabliczka gorzkiej czekolady
    · duża łyżka masła
    · 4 łyżki mleka.

    Całość topimy nad kąpielą wodną. Lekko przestudzoną polewą smarujemy wierzch tortu. Pozostałą czekoladą faszerujemy całe maliny. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą specjalnej kuchennej strzykawki, a jeśli takiej nie mamy- za pomocą trzonka od małej łyżeczki.
    Kiedy polewa ładnie zastygnie, pozostałą masą mascarpone za pomocą rękawa cukierniczego zdobimy wierzch tortu- naprzemiennie formujemy rozetki i układamy wypełnione czekoladą maliny. Połówki malin przyklejamy do masy mascarpone na bokach tortu.

    · galaretka truskawkowa/malinowa

    Galaretkę rozrabiamy w odrobinie gorącej wody (ok 1/2 szklanki), studzimy. Tężejącą już galaretką smarujemy maliny zdobiące nasz tort.

    Ciasto podajemy dobrze schłodzone. Smacznego!

Porady

Poza sezonem świeże maliny w masie malinowej można zastąpić mrożonymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować