Tort malinowy

1 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki tort z malinami, który jest bardzo łatwy w wykonaniu. Smakuje pysznie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    500 g serka mascarpone
    600 ml śmietany kremówki
    5 - 6 łyżek cukru pudru

    Ponadto:
    4 galaretki malinowe
    500 g malin
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Na koniec w trzech krokach dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy delikatnie do połączenia składników. Pieczemy w okrągłej formie 26 - 28 cm przez 30 minut w 180 °C .
  • 2. Krem:
    Smietankę ubijamy z cukrem i mascarpone.
    Następnie galaretki zalewamy sześcioma szklankami gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 3. Przełożenie:
    Biszkopt przecinamy dwa razy aby uzyskać trzy blaty.
    Na pierwszy blat wykładamy połowę malin i zalewamy połową ilością tęzejącej galaretki. Na to rozsmarowyjemy część kremu śmietanowego i przykrywamy biszkoptem.
    Identycznie postępujemy z kolejną warstwą tortu.
    Kremem który nam zostanie smarujemy wierzch i boki tortu.
    Ozdabiamy dowolnie
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować