tort malinowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszny, delikatny....rozpływa się w ustach

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    (podzielić należy na 3 ciasta):
    12 jaj
    3 szklanki cukru
    4,5 szklanki mąki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    na masę:
    1 opakowanie kremu do tortów z ajerkoniakiem
    300ml mleka
    masło 100g
    2 śmietanki 30%
    2 śmietan- fixy
    4 łyżki cukru pudru
    1 szklanka malin mrożonych
    na wierzch ciasta:
    2 szklanki malin świeżych
    1/2 szklanki porzeczki i borówek
    listki mięty lub melisy
    1 opakowanie wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Krem

Tort malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od biszkoptów- 2 jasne i jeden ciemny. Białka z czterech jaj wlewamy do salaterki i ubijamy na pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, potem żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. Czynność powtarzamy. Do dwóch tych samych rozmiarów tortownicy wlewamy ciasto i pieczemy około godziny. Blat ciemny robimy w ten sam sposób z tymże dodajemy jeszcze kakao.
  • biszkopt 2. Po upieczeniu jeden blat delikatnie należy przekroić tak aby powstały dwa cienkie placki. Drugi jasny blat i ciemny zostawiamy na szachownicę.
    Tzn. Na każdym z blatów wycinamy koła ( jedno w drugim). Wyjmujemy najmniejsze koła czyli środki i zamieniamy je miejscami. Następne koła zostawiamy , a następne zamieniamy. Wyjdą nam tez blaty tylko kolorowe jak zebra.
  • pokruszone malinki 3. Kremówki ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy śmietan fixy. Zamrożone maliny wyjmujemy i kruszymy je na drobne kawałeczki. Dodajemy do gotowej śmietany. Bierzemy na jasny spód 2 łyżki kremówki i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie nakładamy kolorowy blat i robimy to samo. następny blat i znów śmietana. Gdy dotrzemy do ostatniego ciasta - jasnego, przygotowujemy masę ajerkoniakową.
  • tort z góry 4. Do 300ml mleka wsypujemy proszek dodajemy 100g masła i miksujemy. Masą smarujemy wierzch ciasta i jego brzegi. Na górze układamy owoce i ozdabiamy listkami, natomiast brzegi obsypujemy wiórkami kokosowymi.
    Smacznego.
  • przekrojony torcik malinowy 5. A tak wygląda jego przekrój.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Maliny Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Tort malinowy

To może cię zainteresować