TORT MAŁGOSI

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten tort stał się moim popisowym stąd ta nazwa. Nie jest szczególnie trudny w wykonaniu a smakuje...cudnie. Przepis jest na małą tortownicę. Na dużą - składniki należałoby podwoić.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jaja: 6 sztuk
    - cukier: 6 łyżek
    - mąka tortowa: 6 łyżek
    - kakao: 2 łyżki
    - orzechy mielone: 0.5 szklanki
    - wódka czysta: 2 łyżki

    - kokos: 10 dekagramów
    - cukier: 0.25 szklanki
    - białka: 3 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - mąka krupczatka: 1 łyżka
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka

    - ananas z puszki: 0.5 szklanki
    - budyń śmietankowy: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - żółtka: 2 sztuki
    - mąka tortowa: 1 łyżka
    - masło: 1 sztuka
    - wódka czysta: 2 łyżeczki

    - śmietana 30 %: 1.5 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - cukier waniliowy (16g): 1 sztuka

    - mleko: 2 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - masło: 0.5 sztuki
    - cukier waniliowy (16g): 1 sztuka

    - bezy (opakowanie): 1 sztuka
    - czekolada gorzka do dekoracji: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort małgosi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw należy upiec biszkopty. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę. Dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy starte orzechy, do drugiej kakao i po łyżce wódki. Ciasta wylewamy do tortownic. Pieczemy około 25-30 minut w 180*C.
  • 2. Placek kokosowy : ubijamy białka i utrwalamy je cukrem. Dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy. Wykładamy na małą tortownicę i pieczemy placek. około 20 minut w temp. 180*C
  • 3. Przygotowujemy masę ananasową : Ananasy odsączamy z syropu na sicie (najlepiej odcisnąć). Plastry kroimy w malutkie kosteczki. Osączony syrop (ok.1/4 szklanki) zagotowujemy. Do gotującego się syropu wlewamy rozrobiony budyń (do 3/4 szklanki mleka dodajemy 1 żółtko i czubatą łyżkę mąki tortowej) i chwilę gotujemy do momentu aż pokażą się pęcherze. Budyń wystudzić, dodać kostkę masła i pozostałe żółtko. Dodać pokrojone ananasy, wódkę i wymieszać.
  • 4. Czas na kajmak : mleko wlać do rondla, dodać cukier i cukier waniliowy, mieszając ciągle do chwili aż masa zgęstnieje i zrobi się ciemniejsza. Po tym czasie zdjąć z ognia, a gdy trochę przestygnie dodać miękkie masło i utrzeć. masa powinna mieć półpłynną konsystencję.
  • 5. Masa śmietanowa - głównie do dekoracji : schłodzoną śmietanę ubić na sztywno mikserem dodając pod koniec cukier i cukier waniliowy. Przygotowanie polecam zostawić na końcowy etap przygotowywania tortu.
  • 6. Na biszkopt kakaowy kładziemy (nie żałując) masę ananasową. Na nią kładziemy placek kokosowy. Następnie cienko smarujemy go po wierzchu kajmakiem, na który dość zwarcie układamy bezy jedną przy drugiej tak żeby jak najmniej zostawić szczelin. Bezy obficie polewamy kajmakiem na wierzchu tak, aby łatwiej przykleił się biszkopt orzechowy który kładziemy na wierzch jako ostatnią warstwę. Całość lekko dociskamy aby poszczególne warstwy zwarły się z sobą.
    Ja nie jestem niestety mistrzem dekoracji dlatego zwieńczeniem dzieła jest posmarowanie całego tortu od stóp do głów :) masą śmietanową (tudzież zwaną również bitą śmietaną). Na nią sypię wiórki czekoladowe i gotowe.
    SMACZNEGO !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować