1.Ciasto rozmrozić. Odlać 1-2 łyżki kompotu i wymieszać z mąką ziemniaczaną . kompot z owocami zagotować z cynamonem, goździkami i likierem i 2 łyżkami cukru, po czym zaprawić mąką ziemniaczaną i zagotować cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Co jakiś czas zamieszać. Piekarnik nagrzać do 220 st. C. Blachę do ciasta opłukać zimną wodą i nie suszyć. Złożyć po 2 Blaty ciasta i rozwałkować je cienko na posypanej mąką stolnicy i wyciąć z nich placek o śr. 28 cm. W ten sposób przygotować 3 placki, ponakłuwać je widelcem, ułożyć na blasze i piec 10-12 min. Upieczone płaty ostudzić. Wierzch tortu: konfiturę podgrzać i nanieść na jeden z płatów ciasta. W 2 łyżkach goracej wody rozpuścić cukier puder i rozsmarować na konfiturach. Śmietankę ubić z resztą cukru. Na spodzie torownicy ułożyć bla ciasta i zapiąć bok formy. Rękawem cukierniczym nanieść na spód toru 4 pierścienie z bitej śmietany, a przestrzenie pomiędzy wypełnić nadzieniem wiśniowym. Ułożyć następny blat ciasta i pokryć go resztą bitej śmietany i nadzienia. Całość przykryć wierzchem tortu. przyozdobić wg. uznania: różyczkami z bitej śmietany, wiśniami i listkami mięty.
Porady
Tort będzie mniej kaloryczny jeżeli bitą śmietanę zastąpi się lekkim kremem waniliowo- jogurtowym)
Komentarze