Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już dużymi krokami. Pora pomyśleć o wypiekach. Ja Wam proponuję upiec tort. Taki tort można przygotować na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował i pysznie smakował. Takim tortem można zaskoczyć gości. Lekki biszkopt przełożony pysznym kremem. Polecam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    pół szklanki cukru
    pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki suchego zmielonego maku
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropli olejku migdałowego

    Krem:
    20 dag masła 82 %
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    2 pełne szklanki mleka
    5 dag białej czekolady
    cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

    Kulki:
    10 dag wiórek kokosowych
    2 łyżki cukru
    pół szklanki mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania

    Dodatkowo:
    około 40 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i olejek i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem i studzimy. Wystudzony przekrawamy na dwa krążki.
  • 2. Kulki: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowujemy mleko z cukrem, wsypujemy wiórki i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzimy i z jeszcze ciepłej formujemy niewielkie kluki i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Mnie wyszło 17 kulek.
  • 3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia. Budyń dobrze studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieramy, na koniec ucieramy wlewamy płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieramy.
  • 4. Kilka łyżek kremu odkładamy do dekoracji, pozostałym kremem przekładamy krążki ciasta, smarujemy również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskamy kulkę. Cały tort posypujemy płatkami migdałowymi.
  • 5. Tak wykonany tort odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie tort kroimy i podajemy. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Kupiłam gotowy zmielony suchy mak. Budynie mają być bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort należy szybko przekładać ponieważ masa z czekoladą bardzo szybko tężeje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować