Tort orzechowy z kulkami kokosowymi

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Warto poświęcić trochę czasu i trudu na przygotowanie tak pysznego tortu.

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • wkładka orzechowa :
    5 białek
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka siekanych orzechów

    biszkopt orzechowy :
    6 jajek
    6 łyżek zimnej wody
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru pudru
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 szklanki mielonych orzechów

    biszkopt kakaowy :
    6 jajek
    szklanka cukru
    0,5 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku
    2 łyżki zimnej wody
    2 płaskie łyżki kakao

    budyń kokosowy :
    1,5 szklanki mleka
    szklanka cukru
    25 dag kokosu
    4 łyżki mąki kartoflanej

    masa kawowa :
    2 kostki masła
    1 budyń śmietankowy
    0,5 l. mleka
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    masa czekoladowa :
    1 gorzka czekolada
    2 kostki masła
    1 budyń
    0,5 l. mleka

    masa jajeczna :
    2 jajka
    szklanka cukru


    2 kieliszki spirytusu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort orzechowy z kulkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wkładka orzechowa :

    Białka ubić z cukrem dodać orzechy wylać na blaszkę i piec ok 45 minut w temperaturze 150 stopni.

    Biszkopt orzechowy :
    jajka ubić z cukrem dodać wodę,mąkę,mielone orzechy i proszek do pieczenia,lekko wymieszać i wylać na blaszkę. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Biszkopt kawowy :
    białka ubić na sztywno dodać cukier żółtka,mąkę,wodę i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.

    Budyń kokosowy :
    szklankę mleka zagotować z szklanką cukru wsypać kokos dodać 4 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 0,5 szklanki mleka i ugotować budyń.
    Ostudzić.

    Masa jajeczna :
    całe jajka ubić z cukrem na gorąco.Ubijać aż się cukier rozpuści.
    Przestudzić.

    Masa kawowa :
    Ugotować budyń i ostudzić.
    Masło rozetrzeć dodając porcjami zimny budyń, wlać rozpuszczoną kawę i połowę masy jajecznej. Wlać jeden kieliszek spirytusu.

    Masa czekoladowa :
    Budyń ugotować, wystudzić.
    Masło rozetrzeć dodać porcjami wystudzony budyń,rozpuszczoną czekoladę i resztę masy jajecznej oraz spirytus.

    Składanie tortu :
    Biszkopt kakaowy - masa kawowa- wkładka orzechowa-połowa masy czekoladowej- na którą układamy zrobione małe kulki z budyniu kokosowego- reszta masy czekoladowej - biszkopt orzechowy.

    Smacznego!

Porady

Jeżeli mamy termoobieg w kuchence to idealnie wkładka ta suszy się na termoobiegu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (198 ocen)

image-1ephve9

To może cię zainteresować