Pijak z kulkami kokosowymi

5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Ciasto trochę pracochłonne, ale za to efekt jest potem doskonały. Ciasto idealne do kawy na każdą imprezę.

Składniki:

  • Biszkopty kakaowe :
    8 jajek
    30 dkg cukru
    25 dkg mąki
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Masa z kaszy mannej:
    1 szklanka kaszy mannej
    pół szklanki wódki

    Masa kokosowa:
    15 dkg kokosu
    15 dkg cukru
    pół szklanki mleka

    25 dkg margaryny
    50 dkg kulek kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Pijak z kulkami kokosowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pijak z kulkami kokosowymi 1. Kaszę manną zalewamy wódką, mieszamy i pozostawiamy na około 3 godziny.
  • Pijak z kulkami kokosowymi 2. Kokos, cukier i mleko zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.
  • Pijak z kulkami kokosowymi 3. Biszkopty kakaowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka, na sam koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch foremek o wymiarach 23x38 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w temp 180 stopni.
  • Pijak z kulkami kokosowymi 4. Ucieramy margarynę, dodajemy po łyżce kaszy i kokosu, dobrze rozcieramy.

    Placek kakaowy smarujemy połową masy.
  • Pijak z kulkami kokosowymi 5. Na masie układamy kulki kokosowe.
  • Pijak z kulkami kokosowymi 6. Na kulkach kokosowych rozsmarowujemy pozostałą masę.
  • Pijak z kulkami kokosowymi 7. Przekładamy drugim plackiem kakaowym.
  • Pijak z kulkami kokosowymi 8. Polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kakao Kasza manna Kokos Masa Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować