Tort kokosowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
- białka ubijamy na sztywną piane,dodajemy cukier,żółtka
-następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na ok 170 C i pieczemy 35 min.
Upieczony biszkopt studzimy,a następnie przecinamy na 3 części.
KREM KOKOSOWY:
Mleko wlewamy do garnka,dodajemy wiórki i cukry i gotujemy
ok.30 min.
Odstawiamy i studzimy(masło dodajemy jeszcze do ciepłego
kremu,żeby mogło się rozpuścić.
Następnie odkładamy w zimne miejsce do wystudzenia,od czasu
do czasu mieszając.
2.KREM ŚMIETANOWY:
- śmietankę miksujemy z cukrami na sztywno
( odstawiamy do lodówki)
Czekolady (kazdą osobno rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
Wlewamy do worka cukierniczego i na pergaminie malujemy
wzorki do końcowej dekoracji.Ja zrobiłam a'la kratki ;)
Gotowe wkładamy do lodówki,żeby czekolada mogła stwardnieć.
PRZEKŁADANIE:
1.Na pierwszy krążek biszkoptu dajemy 1/3 kremu kokosowego
i 1/4 ubitej śmietany.
2. Powtarzamy tą czynność na kolejnych krążkach.
3.Tort odkładamy do lodówki na ok.1 h
4.Następnie cały tort "smarujemy śmietaną"
- zostawiamy dosłownie tyle,żeby nam wystarczyło do
dekoracji.
Komentarze