TORT KOKOSOWO-ŚMIETANOWY

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

PYSZNY I MOCNO KOKOSOWY ;)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 10 jajek
    -1/2 szkl.cukru
    -10 łyżek mąki pszennej
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM KOKOSOWY:
    KREM KOKOSOWY:
    - 3 OPAKOWANIA WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
    -3/4 LITRA MLEKA
    - 1/2 SZKLANKI CUKRU
    - 3 OP.CUKRU WANILIOWEGO
    - KOSTKA MASŁA
    - LITR ŚMIETANKI 30%
    KREM ŚMIETANOWY:
    - LITR ŚMIETANKI 30%
    -3 CUKRY WANILIOWE
    DODATKOWO
    TABLICZKA CZEK.BIAŁEJ
    TABLICZKA CZEK.MLECZNEJ
    WAFELKI KOKOSOWE
    KULKI ORZECHOWE
    1 OPAKOWANIE WIÓRKÓW+ POKRUSZONE CIASTKA
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort kokosowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT
    - białka ubijamy na sztywną piane,dodajemy cukier,żółtka
    -następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy.
    Piekarnik nastawiamy na ok 170 C i pieczemy 35 min.

    Upieczony biszkopt studzimy,a następnie przecinamy na 3 części.
    KREM KOKOSOWY:

    Mleko wlewamy do garnka,dodajemy wiórki i cukry i gotujemy
    ok.30 min.
    Odstawiamy i studzimy(masło dodajemy jeszcze do ciepłego
    kremu,żeby mogło się rozpuścić.
    Następnie odkładamy w zimne miejsce do wystudzenia,od czasu
    do czasu mieszając.
  • 2. KREM ŚMIETANOWY:
    - śmietankę miksujemy z cukrami na sztywno
    ( odstawiamy do lodówki)
    Czekolady (kazdą osobno rozpuszczamy w kąpieli wodnej)
    Wlewamy do worka cukierniczego i na pergaminie malujemy
    wzorki do końcowej dekoracji.Ja zrobiłam a'la kratki ;)
    Gotowe wkładamy do lodówki,żeby czekolada mogła stwardnieć.
    PRZEKŁADANIE:

    1.Na pierwszy krążek biszkoptu dajemy 1/3 kremu kokosowego
    i 1/4 ubitej śmietany.

    2. Powtarzamy tą czynność na kolejnych krążkach.
    3.Tort odkładamy do lodówki na ok.1 h
    4.Następnie cały tort "smarujemy śmietaną"
    - zostawiamy dosłownie tyle,żeby nam wystarczyło do
    dekoracji.

    5.kokos mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami,i obsypujemy
    boki tortu.
    6.Robimy rozetki,układamy wafelki,i dekoracje czekoladowe.

    Gotowe:) smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować