Tort kokosowo-śmietanowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Tort zrobiłam na urodziny mojego taty- 3 stycznia skończył 50 lat.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    2 op. budyniu czekoladowego
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:
    0,5 l mleka
    3 łyżki cukru
    1 op. budyniu śmietankowego
    20 dag wiórków kokosowych
    1 margaryna

    Poncz:
    1 puszka mleczka kokosowego
    0,5 szkl. przegotowanej, wystudzonej wody
    2 łyżki cukru

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    ¼ szkl. gorącej wody

    Polewa czekoladowa:
    2 czekolady mleczne
    3 łyżki mleka

    Oraz:
    1 pomarańcza
    ok. 1 szkl. drobno posiekanych orzeszków ziemnych ( nie solone)
    1 słoik dżemu wiśniowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kokosowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budynie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę (średnica 26 cm). Piec 40 min. w 175°C. Wystudzić, przekroić na 3 placki.
  • 2. Masa kokosowa: Odlać 1 szkl. mleka, wsypać budyń, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany w mleku budyń. Mieszać, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Wystudzić
    Margarynę zmiksować. Następnie dodawać po łyżce budyniu, ciągle miksując.
  • 3. Poncz: Mleczko połączyć z wodą i cukrem. Nasączyć placki biszkoptowe.
  • 4. Pierwszy placek posmarować połową dżemu. Wyłożyć połowę masy kokosowej. Przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą dżemu i wyłożyć pozostałą masę kokosową. Przyłożyć ostatnim biszkoptem.
  • 5. Polewa czekoladowa; Czekolady połamać,dodać mleko. Roztopić w kąpieli wodnej. Polewą posmarować wierzch tortu.
  • 6. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w ¼ szkl. gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przestudzoną żelatynę. Zmiksować. Masą śmietanową posmarować boki tort. Obsypać je orzeszkami. Pozostałą śmietaną udekorować tort. Pomarańczę sparzyć, pokroić na plasterki. Ułożyć na torcie. Wierzch posypać odrobiną orzeszków.
    Tort schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować