Tort kokosowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budynie. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tortownicę (średnica 26 cm). Piec 40 min. w 175°C. Wystudzić, przekroić na 3 placki.
2.Masa kokosowa: Odlać 1 szkl. mleka, wsypać budyń, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany w mleku budyń. Mieszać, aż zgęstnieje. Zestawić z ognia. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Wystudzić
Margarynę zmiksować. Następnie dodawać po łyżce budyniu, ciągle miksując.
3.Poncz: Mleczko połączyć z wodą i cukrem. Nasączyć placki biszkoptowe.
4.Pierwszy placek posmarować połową dżemu. Wyłożyć połowę masy kokosowej. Przykryć drugim plackiem. Posmarować resztą dżemu i wyłożyć pozostałą masę kokosową. Przyłożyć ostatnim biszkoptem.
Komentarze