Tort kakaowy z brzoskwiniami i śmietaną

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciemny tort z nadzieniem śmietanki i brzoskwiń. Prosty sposób wykonania ciasta. Smaczny, lekko kwaskowy, kolorowy torcik.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki ciasto:
    4 jajka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    2/3 szklanki mąki tortowej
    1 łyżka czubata kakao
    2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
    Tłuszcz do blaszki
    Folia spożywcza
    2 puszki brzoskwiń w syropie – 2x820 g
    2 śmietanki 30% - 2x330 ml
    2 zagęstniki do śmietany
    ½ szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka żelatyny – namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody by stężała, potem podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się.
    1 galaretka brzoskwiniowa
    Do dekoracji:
    1 opakowanie śmietanki w proszku
    1 zagęstnik
    1 łyżka cukru pudru
    ¾ szklanki zimnego mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tort kakaowy z brzoskwiniami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 4 jajka wybić, dodać szczyptę soli, 2/3 szklanki cukru – ubić na puszystą masę. 2/3 szklanki mąki wymieszać z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz kakao – porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Blaszkę natłuścić, wylać ciasto, rozprowadzić równo łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół, dobrze krążki ciasta nasączyć syropem z brzoskwiń.
    Brzoskwinie osączyć z syropu, 5 połówek ułożyć w półmisku. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wod, przestudzić, zalać połówki brzoskwiń w półmisku.
    Śmietankę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać z zagęstnikami, porcjami dodawać do śmietanki, delikatnie ubijać. Na koniec dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
    Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć 1 nasączony krążek, wyłożyć ¼ ubitej śmietanki, wyłożyć połówki brzoskwiń bez galaretki, zalać pozostałą śmietanką (4 łyżki zostawić na wierzch ciasta).Ułożyć drugi krążek, lekko docisnąć. Na wierzchu rozsmarować pozostałą śmietankę, ułożyć w środku połówki brzoskwiń z galaretki, schłodzić ciasto.
    Dekoracja – śmietankę z torebki ubić z mlekiem i cukrem pudrem z zagęstnikiem. Udekorować wierzch ciasta.
    Schłodzic.

Porady

1.ciasto należy dobrze schłodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować