Tort kakaowy z brzoskwiniami i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: 4 jajka wybić, dodać szczyptę soli, 2/3 szklanki cukru – ubić na puszystą masę. 2/3 szklanki mąki wymieszać z 1 płaską łyżeczką proszku do pieczenia oraz kakao – porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Blaszkę natłuścić, wylać ciasto, rozprowadzić równo łyżką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu ciasto przekroić na pół, dobrze krążki ciasta nasączyć syropem z brzoskwiń.
Brzoskwinie osączyć z syropu, 5 połówek ułożyć w półmisku. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wod, przestudzić, zalać połówki brzoskwiń w półmisku.
Śmietankę ubić na sztywno. Cukier puder wymieszać z zagęstnikami, porcjami dodawać do śmietanki, delikatnie ubijać. Na koniec dodać żelatynę, dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć 1 nasączony krążek, wyłożyć ¼ ubitej śmietanki, wyłożyć połówki brzoskwiń bez galaretki, zalać pozostałą śmietanką (4 łyżki zostawić na wierzch ciasta).Ułożyć drugi krążek, lekko docisnąć. Na wierzchu rozsmarować pozostałą śmietankę, ułożyć w środku połówki brzoskwiń z galaretki, schłodzić ciasto.
Dekoracja – śmietankę z torebki ubić z mlekiem i cukrem pudrem z zagęstnikiem. Udekorować wierzch ciasta.
Schłodzic.
Komentarze