Tort śmietankowo - kakaowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort śmietankowo - kakaowy, zrobiony na Mikołajki.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm)

    10 jajek
    20 dag cukru
    30 dag mąki
    Krem:

    Składniki:

    serek mascarpone 500 g
    śmietana kremówka 36 % 400 ml
    cukier puder 2 łyżki
    kakao 2-3 łyżki

    Opcjonalnie:

    powidła ze śliwek
    herbata z cytryną do nasączenia tortu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Tort śmietankowo - kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort śmietankowo - kakaowy. 1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
  • Tort śmietankowo - kakaowy. 2. Wykonanie kremu i tortu:

    Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy ser mascarpone i ponownie miksujemy. Zrobiony krem dzielimy na dwie części. Do drugiej połowy kremu dodajemy kakao i miksujemy. I mamy jasny krem oraz kakaowy. Biszkopt dzielimy na 3 równe plastry. Plaster spodni układamy na tortownicy, nasączamy go herbatą z cytryną, smarujemy powidłami i nakładamy warstwę jasnego kremu. Przykrywamy drugim plastrem biszkoptu, nasączamy i nakładamy warstwę ciemniejszego kremu, równo rozsmarowujemy i nakrywamy ostatnim plastrem biszkoptu. Delikatnie dociskamy. Pozostałym kremem okładamy cały tort, ozdabiamy według uznania. Zrobiony tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy konsumować.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować