Tort makowy ze śmietaną i brzoskwiniami

4.5 (186 ocen)

Bardzo pyszny i świetnie się prezentuje.

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    100 g maku
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    100 ml amaretto
    500 ml kremówki
    2 łyżki żelatyny
    1 puszka brzoskwiń
    1/2 szklanki cukru pudru
    Dekoracja:
    300 ml kremówki
    posypka czekoladowa
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort makowy ze śmietaną i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy je do białek ciągle mieszając. Na koniec wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem, delikatnie łączymy aby masa była jednolita.
    Przekładamy do tortownicy o średn. 26 cm. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
  • 2. Upieczone ciasto przekrawamy nożem w poprzek na pół. Pierwszy krążek ciasta zamykamy w tortownicy. Mocno skrapiamy go amaretto.
  • 3. Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na kawałeczki.
    Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a następnie odrobiną gorącej i dokładnie mieszamy, by się rozpuściła. Dodajemy do niej 2 łyżki śmietany, resztę śmietany ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy do niej żelatynę. Połowę śmietany wykładamy na ciasto, rozkładamy na niej brzoskwinie ( garść zostawiamy do dekoracji) i przykrywamy pozostałą śmietaną. Układamy drugi biszkopt. Chłodzimy o. 2 godziny.
  • 4. Ubijamy śmietanę do dekoracji, żelatynę rozpuszczamy i łączymy jak poprzednio ze śmietanką. Smarujemy boki tortu i osypujemy makiem. Wierzch smarujemy śmietaną i dekorujemy rozetkami ze śmietany. Wykładamy odłożone wcześniej brzoskwinie i posypujemy płatkami czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Mak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować