Tort makowy ze śmietaną i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy je do białek ciągle mieszając. Na koniec wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem, delikatnie łączymy aby masa była jednolita.
Przekładamy do tortownicy o średn. 26 cm. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
2.Upieczone ciasto przekrawamy nożem w poprzek na pół. Pierwszy krążek ciasta zamykamy w tortownicy. Mocno skrapiamy go amaretto.
3.Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy na kawałeczki.
Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, a następnie odrobiną gorącej i dokładnie mieszamy, by się rozpuściła. Dodajemy do niej 2 łyżki śmietany, resztę śmietany ubijamy na sztywno i pod koniec ubijania dodajemy do niej żelatynę. Połowę śmietany wykładamy na ciasto, rozkładamy na niej brzoskwinie ( garść zostawiamy do dekoracji) i przykrywamy pozostałą śmietaną. Układamy drugi biszkopt. Chłodzimy o. 2 godziny.
4.Ubijamy śmietanę do dekoracji, żelatynę rozpuszczamy i łączymy jak poprzednio ze śmietanką. Smarujemy boki tortu i osypujemy makiem. Wierzch smarujemy śmietaną i dekorujemy rozetkami ze śmietany. Wykładamy odłożone wcześniej brzoskwinie i posypujemy płatkami czekolady.
Komentarze