Bardzo efektowny tort dla dzieci (i nie tylko): tort jednorożec. W środku kryje chrupiącą warstwę karmelową, spód brownie, kremy na bazie białej czekolady i owocową żelkę.
4 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na fi 19cm: (tort miał wysokość około 17-18cm)
Biszkopt:
6 białek w temp. pokojowej
200g drobnego cukru
6 żółtek w temp. pokojowej
6 łyżek oleju
230g mąki tortowej typ 450
Tort jednorożec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, gdy zaczną powstawać tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijać 2 min. W miseczce wymieszać żółtka z olejem. Kiedy cały cukier zostanie dodany do białek i będzie rozpuszczony wlać wolnym strumieniem wymieszane żółtka z olejem i ubinać tylko do połączenia się składników. W dwóch turach przesiać mąkę do misy z jajkami i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać całą masę. Dobrze wymieszane ciasto przelać do rantu wyłożonego tylko na spodzie papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160° góra – dół. Biszkopt piec do tzw. suchego patyka około 45 – 50 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Przeciąć na 3 blaty.
2.Spód brownie: masło rozpuścić z czekoladą, przestudzić. W osobnej misce wymieszać jajka z cukrem, dodać masę czekoladową i wymieszać całość do połączenia się składników. Dodać suche składniki i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Masę wylać do rantu wyłożonego na spodzie papierem do pieczenia. Piec 20-30 minut w 160 stopniach Celsjusza (góra-dół). Ciasto może być wilgotne, ale po wbiciu patyczka nie może być na nim surowego ciasta. Po upieczeniu wystudzić.
3.Żelka: Żelatynę zalać zimną wodą do przykrycia i zostawić do napęcznienia. Owoce zagotować z cukrem i sokiem z cytryny, aż się rozpadną. Przetrzeć przez sitko. Ponownie przelać je do garnka, zagotować, wyłączyć palnik, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Żelkę przelać do rantu mniejszego od tortu o 2cm wyłożonego na spodzie foliami: spożywczą i aluminiową. Żelkę wystudzić, następnie włożyć na noc do lodówki.
4.Krem: śmietankę doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ubić na sztywny krem z mascarpone. Podzielić na 3 części.
5.Orzeszki w karmelu: cukier skarmelizować w garnku z grubym dnem na bursztynowy kolor. Dodać masło, wymieszać do połączenia. Wlać śmietankę i gotować 5 min. ciagle mieszajac. Zdjąć z palnika, wystudzić, dodać orzeszki i wymieszać.
6.Składanie tortu: na podkład położyć spód brownie, nałożyć 1/2 części kremu. Nałożyć żelkę, przykryć resztą części kremu. Położyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć. Nałożyć krem, włożyć w środek orzeszki w karmelu i przykryć resztą części kremu. Nałożyć kolejny blat biszkoptu. Nasączyć i wyłożyć ostatnią z 1/3 kremu. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Tort włożyć na noc do lodówki.
7.Następnego dnia przygotować tynk i rozetki (całe masło można ubić razem na oba kremy i później podzielić na połowę: masło ubić na jasny puch. Stopniowo wlewać mleko skondensowane i ubijać do połączenia. Zabarwić barwnikiem spożywczym. Tynk nakładać najpierw cienką warstwą i wyrównać. Włożyć do lodówki na godzinę. Nałożyć drugą warstwę nieco grubszą, wyrównać. Przykleić oczy jednorożca na świeży tynk. Tort schłodzić w lodówce.
8.Resztę kremu podzielić na ilość kolorów. Każdy zabarwić osobno i wybrać różne tylki do dekoracji. Kremy przełożyć do rękawów cukierniczych i wyciskać kształt grzywy. Dołożyć rogi i uszy. Tort schłodzić w lodówce.
Komentarze