Tort JEDNOROŻEC - UNICORN

4.45 (164 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ulubieniec dziewczynek czyli tort JEDNOROŻEC. Przyszło zrobić mi taki tort i mojej córce, która zamarzyła sobie właśnie taki tort na 10-te urodziny . Tort nie jest trudny do wykonania i poradzi z nim sobei każda mama,a chętnie pomoże i córka tak jak u mie. Wystarczy zaopatrzyć się w ozdobne końcówki do dekorowana tortu, barwniki spożywcze i masę cukrową.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 Biszkopty o średnicy 18cm (każdy z 2 jaj)
    2 jajka,
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    2 łyżki cukru
    odrobina barwnika spożywczego (3 kolory).

    0,5 litra śmietany 36%
    3 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek zimnej wody
    3 łyżki cukru pudru,

    Dżem truskawkowy,
    200 gramów truskawek,
    brzoskwinie z puszki.

    Krem mślany:
    2 kosztki masła 82%,
    2 szklanki cukru pudru,
    3 łyżki soku z cytryny,
    barwniki spożywcze w ulubionych kolorach.

    250gramów masy cukrowej do modelowania,
    barwniki czarny i złoty+25ml spirytusu.
    podkład jednorazowy pod tort.
Wystaw ocenę:

4.45 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort jednorożec - unicorn - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt tęczowy 1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia i małą ilośc barwnika spożywczego. Delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 20 minut.
    Tak pieczemy jeszcze 2 biszkopty w innym kolorze.
  • biszkopt tęczowy 2. Po wystudzeniu biszkopty przekrawamy na pół i przekłądamy je masą naprzemiennie kolorami.
  • biszkopt tęczowy 3. Biszkopt najlepiej składać w formie (rancie) . Każdy blat nasączamy dowolnym ponczem. i smarujemy dżemem truskawkowym.
    Żelatyne zalej woda i pozostaw do napęcznienia, następnie podgrzej ją aby się rozpuściła,ale nie zagotowała. Ubij śmietanę z cukrem pudrem, dodaj oczyszczone i pokrojone owoce,a na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę i szybko wymieszaj.
  • tort 4. Masą smietanową przekładamy kolorowe biszkopty i schładzamy minimum 2 godziny. Po schłodzeniu wyjmujemy tort z formy i obracamy tort do góry dnem kładąc na złotym podkładzie. Wygładzamy boki tak aby masa nie wystawała za biszkopt.
  • ozdoby na tort 5. W czasie chłodzenia tortu przygotuj ozroby. Mase cukrową ugniatamy rozwałkujemy i wycinamy ozdoby uszy w kształcie trójkąta oraz zabarw kawałek masy na czarno i wykonaj oczy. Z pozostałej białej masy robimy róg jednorożca. Zrób dwa równe ruloniki ,tak aby z jednej strony były węższa,a z drugiej szersze. Następnie zacznij skręcać oba ruloniki od węższej strony,aż do szerszej tworząc róg.
  • ozdoby na tort 6. Wbij w róg długą wykałaczkę i pozostaw do stwardniecia masy. Następnie malujemy róg i uszy na złoty kolor mieszając złoty barwnik w odrobinie spirytusu.
  • krem mślany 7. Krem maślany: Miękkie masło ubij na puch dodaj stopniowo cukier puder. Miksuj jeszcze przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj sok z cytryny delikatnie miksując.
    Wierzch i boki tortu smarujemy kremem maślanym i dokładnie wygładzamy i ponownie schładzamy.
  • ozdoby 8. Pozostały krem podziel na 3 części . Do każdego kremu dodaj inny barwnik np. różowy , żółty i niebieski i wymieszaj. Ozdobną końcówką z gwiazdą o numerze np.1M wykonaj 1,5 obrotu ozdobną grzywę na przodzie tortu. Użyj do tego rękawa cukierniczego z trzema kolorami masy.
  • dekoracje 9. Udekoruj tort oczkami aby wiedzieć ,gdzie jest środek.
  • ozdoby 10. Pozostały krem przełóż do w rękawy cukiernicze z różnymi ozdobnymi końcówkami w tyie gwiazdki udekoruj górę i bok tortu. Na koniec wbij uszy i róg.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować