Tort wiśniowo-czekoladowy jednorożec

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort wiśniowo-czekoladowy jednorożec

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 białek,
    - 5 żółtek,
    - ok. 1 szklanki mąki tortowej,
    - 3/4 szklanki cukru (drobnoziarnistego do wypieków),
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 5 łyżek oleju,
    - szczypta soli.

    Frużelina wiśniowa:
    - ok. 500 g wiśni świeżych/mrożonych bądź 0,5 l soku z kompotu wiśniowego + wiśnie,
    - 3 łyżeczki żelatyny w proszku + woda do przykrycia,
    - 2 łyżeczki skrobi/mąki ziemniaczanej + 1 czubata łyżka zimnej wody,
    - 1 łyżka soku z cytryny,
    - ok. 1 szklanki cukru drobnoziarnistego (do smaku w zależności od słodkości malin).

    Masa wiśniowa:
    - gotowa frużelina wiśniowa (schłodzona),
    - 500 g serka mascarpone (schłodzonego).

    Masa biała śmietanowa (do 1 warstwy tortu+dekoracji):
    - 500 g serka mascarpone,
    - ok. 230 ml śmietanki 30%,
    - ok. 3 łyżki cukru drobnoziarnistego (do smaku).

    Masa czekoladowa (Nutella):
    - 5 łyżek masy śmietanowej,
    - 2 łyżki Nutelli.

    Dodatkowo:
    - sok z 1/2 cytryny (do nasączenia),
    - 2-3 łyżki wody (do nasączenia),
    - ok. 200 g rozmrożonych/z kompotu wiśni,
    - ok. 125 g lukru plastycznego (masy cukrowej) różowej,
    - ok. 25 g lukru plastycznego (masy cukrowej) białej,
    - szczypta żółtego barwnika spożywczego w proszku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort wiśniowo-czekoladowy jednorożec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    5 białek ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, ciągle mieszając. Dodajemy żółtka i powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach sprawdzając konsystencję ciasta, aby nie była zbyt zbita i za gęsta (może okazać się, iż wystarczy wsypać tylko pół szklanki mąki). Na koniec dodajemy 5 łyżek oleju. Delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy (użyłam o średnicy ok. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Do nagrzanego piekarnika wkładamy ciasto, pieczemy w 180° ok. 30 min. (użyłam opcji góra-dół). Ciasto ma być ładnie zarumienione, a drewniany patyczek (do sprawdzenia) suchy. Kolejną ważną czynnością jest (od razu po upieczeniu!) odwrócenie blaszki z upieczonym ciastem "do góry nogami" (odwróciłam je na prostokątne szkoło hartowane do pieczenia). Ciasto leży sobie odwrócone na szkle/desce do krojenia i stygnie. Po ok. 45 min. odwracamy tortownicę. Odkrawamy ciasto dookoła od blaszki. Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekrajamy w poziomie na 4 równe blaty. Możemy biszkopt upiec dzień wcześniej. Na drugi dzień ciasto lepiej się kroi.

    Frużelina wiśniowa:
    W małym garnku mieszamy wiśnie z cukrem. Gotujemy na średniej mocy palnika, aż do rozpuszczenia się cukru i powstania soku. Wiśnie odcedzamy od soku. Do soku dodajemy sok z cytryny, a następnie wodę z mąką ziemniaczaną. Mieszamy, gotujemy chwilę i zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy zimną wodą (do jej przykrycia), odstawiamy na ok. 10 min. do napęcznienia. Następnie przekładamy ją do małego garnuszka na mały palnik i podgrzewamy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Możemy podgrzać ją w mikrofali. UWAGA: Gotując żelatynę nie możemy doprowadzić jej do wrzenia, gdyż straci swoje właściwości żelujące. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodajemy do malinowego soku, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Chłodzimy w lodówce, by frużelina nam zgęstniała, ale wciąż była lejąca się. Możemy również użyć soku wiśniowego z domowego kompotu, wystarczy go podgrzać i wykonywać dalsze kroki zgodnie z przepisem.

    Masa wiśniowa:
    Mascarpone łączymy z gęstniejącą frużeliną. Na niskich obrotach miksera mieszamy, aby nie było grudek. Odstawiamy do lodówki do lekkiego schłodzenia i zgęstnienia.

    Masa śmietanowa:
    Schłodzoną śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem na sztywno.

    Masa czekoladowa Nutella:
    Odłożoną cześć masy śmietanowej łączymy z Nutellą, mieszamy delikatnie łyżką, gdyż mieszając mikserem możemy zważyć śmietanę.

    Masa żółta (do ozdoby):
    Z pozostałej masy śmietanowej (po obłożeniu nią tortu), dodajemy szczyptę żółtego barwnika spożywczego. Mieszamy bardzo dokładnie z masą śmietanową.

    TORT:
    Każdy blat biszkoptu nasączamy wodą zmieszaną z sokiem z cytryny. Następnie na gruby podkład tortowy (Allegro) wykładamy pierwszy blat biszkoptu. Na to kładziemy masę wiśniową (na grubość taką ok. jak nasz przekrojony biszkopt). Kładziemy kilkanaście wiśni. Następnie kładziemy drugi blat, na niego wykładamy masę czekoladową (możemy także wrzucić kilka sztuk wiśni). Zakrywamy kolejną częścią biszkoptu. Ponownie wykładamy masę wiśniową (gdy zostaną nam jeszcze wiśnie dodajemy je). Wykładamy ostatni blat biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy białą masą śmietanową, a do pozostałej masy dodajemy żółty barwnik spożywczy dosłownie odrobinę. 3 kolory masy przełożyłam do rękawów cukierniczych. Ozdobną tylką zrobiłam grzywę jednorożca w kolorze masy wiśniowej, czekoladowej i żółtej. Z masy cukrowej (z Allegro) zrobiłam białe uszy, na nie nakleiłam różowe łatki, rzęsy zrobiłam z różowej masy cukrowej. Na koniec na patyku od szaszłyków umieściłam róg. Zrolowana masa cukrowa obwinięta dookoła patyka.

Porady

Ozdobne masy: masę czekoladową, żółtą i wiśniową, przełożyłam do rękawa cukierniczego i włożyłam do lodówki. Ozdabiałam tort na drugi dzień. Masa jest wówczas lekko stężała i lepiej się ją wyciska na tort. Po ozdobieniu wkładamy ponownie do lodówki. Dekoracje z masy cukrowej nie wkładajcie do lodówki niech schną sobie na wierzchu, róg najlepiej wbić w coś aby nie stykał się z żadną powierzchnią gdyż z jednej strony będzie spłaszczony. Uszy trzymałam na talerzyku. Gdy lekko przywarły, podważyłam je nożem. Rzęsy są bardzo delikatne, więc trzeba bardzo ostrożnie je podważać nożem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Masa Nutella Wiśnie
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-50% na drugi tańszy produkt
-50% na drugi tańszy produkt
Rabat 50% na drugi produkt w n... więcej»
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
+
-50% na drugi tańszy produkt
Online
Stacjonarnie

Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:Triumph24
Zobacz
Rabat do 30% na odzież i obuwie
Rabat do 30% na odzież i obuwie
Rabat rosnący wraz z ilością p... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Rabat do 30% na odzież i obuwie
Online

Rabat rosnący wraz z ilością produktów w Twoim koszyku! -20% za zakup min. 2 produktów. -25% za zakup min. 3 produktów. -30% za zakup min. 4 produktów. Rabat obowiązuje na wybrane produkty. Promocja dostępna w sklepie internetowym. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
-30% na całą ofertę kosmetyków
-30% na całą ofertę kosmetyków
Rabat -30% na całą ofertę kosm... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-30% na całą ofertę kosmetyków
Online

Rabat -30% na całą ofertę kosmetyków marek Bielenda Professional i Supremelab, obowiązuje na www.bielenda.com. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
Wybrane marki nawet do -40%
Wybrane marki nawet do -40%
Twoje ulubione produkty w wyją... więcej»
Zobacz
+
Wybrane marki nawet do -40%
Online

Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
20% na cały asortyment
20% na cały asortyment
Rabat 20% na cały asortyment d... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
+
20% na cały asortyment
Online

Rabat 20% na cały asortyment dostępny na www.swederm.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY20
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 250 zł
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 250 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 250 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.intimissimi.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować