Tort imieninowy z domowym Rafaello

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z biszkoptem i dwoma kremami. Tort z żelką i rozetkami, ozdobiony domowym Rafaello. Tort zrobiłam na imieniny w rodzinie.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -7 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -100 ml. oleju

    NASĄCZENIE:
    -sok pomarańczowy

    KREM BORÓWKOWY:
    -700 ml. śmietanki 30 %
    -330 g. serka z wiaderka
    -20 g. cukru pudru
    -150 ml. frużeliny z borówki amerykańskiej
    -20 g. żelatyny+ 100 ml. wody

    KREM STRACIATELLA:
    -700 ml. śmietanki 30 %
    -330 g. serka z wiaderka
    -20 g. cukru pudru
    -20 g. żelatyny+ 100 ml. wody
    -30 g. gorzkiej czekolady

    ŻELKA JEŻYNOWA:
    -150 ml. frużeliny jeżynowej, przetartej
    -5 g. żelatyny+ odrobina wody
    -1/2 galaretki malinowej
    -250 ml. wody do galaretki

    KREM Z MILKY WAY:
    -400 g. masła
    -400 g. mleka skondensowanego, słodzonego

    DRIP-CAKE:
    -200 g. białej czekolady
    -ok. 70 ml. śmietanki 30 %

    ROZETKI:
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -1/2 kremu śmietankowego do tortów, w proszku
    -50 g. masła
    - barwnik czerwony

    OZDOWY Z MASY Z MLEKA W PROSZKU:
    -200 g. masy
    -kokos
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort imieninowy z domowym rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 1. biszkopt- Upiec biszkopt w tortownicy fi 25 cm. Najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiej przekroić na 3 blaty.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 2. Spód biszkoptu ułożyć do wysokiego rantu fi 24. Nasączyć sokiem pomarańczowym, albo innym.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 3. krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z serem, frużeliną i cukrem pudrem ubić do puszystego. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w rancie i rozsmarować.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i go można mocniej nasączyć.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 5. żelka-Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Wodę zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretkę a potem żelatynę. Dodać frużelinę, dobrze wymieszać i wystudzić. Przelać do miski fi 20, zafoliowanej i schłodzić w lodówce do zestalenia. Można to zrobić dzień wcześniej. Żelkę, wyjąć z folii i położyć na biszkopcie.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 6. krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę a potem postąpić jak z 1 kremem. Jednak czekoladę dodać już po dodaniu żelatyny i zmiksowaniu. Czekoladę wymieszać szpatułką, ale się śpieszyć, bo krem gęstnieje. Krem wylać na żelkę i wokół niej rozsmarować.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 7. Przykryć ostatnim, blatem biszkoptowym. Tort schłodzić całą noc w lodówce.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 8. Po schłodzeniu, zdjęć zabezpieczenia. Przykryć podkładką na torty i paterą. Odwrócić tort do ''góry nogami ''. Nie zapominać między podkładką a tortem jak i między podkładką a paterą, zrobić kleks kremu.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 9. tynk-Miękkie masło zmiksować ''do białości'',ok.10 min. Dalej miksując, dolewać po trochu mleka skondensowanego o temperaturze pokojowej. Masą posmarować cienko tort, zgarniając wszystkie okruszki biszkoptów a potem grubiej.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 10. drip-cake- Czekolady rozpuścić w śmietance, nad parą. Ostudzić do temperatury pokojowej. Polewę przelać do buteleczki z dziobkiem, albo lać '' łyżka za łyżką''. Oblać boki tortu w spływające sople tz. drip-cake. Resztę polewy wylać na górę i szybko rozsmarować. Tort schłodzić.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 11. rozetki- Zmiksować śmietankę z kremem w proszku a potem masłem, w/g wskazówek na opakowaniu. Masę zafarbować na czerwono. Mnie wyszedł różowy kolor, nie chciałam dodawać więcej barwnika. Krem przełożyć do worka cukierniczego z tylką M1 i zrobić rozetki wokół góry tortu i na dole ''gwiazdki''.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 12. dekoracje- Z masy z mleka w proszku, zrobić kulki i obtaczać w kokosie. Dodatkowo zrobić szyszki w specjalnej silikonowej foremce. Szyszki oprószyć, suchym kakao.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 13. Tort udekorować i przetrzymywać w lodówce.
  • Tort imieninowy z domowym Rafaello 14. Tort kroić, ciepłym i ostrym nożem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować