Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kremem i Tequilą

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prawie bez mąki, ale za to z kasą gryczaną, dużą ilością gorzkiej czekolady, odrobiną męskiego alkoholu, łagodnym serkiem, uwieńczony bardzo lubianymi przez solenizanta winogronami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • GłóWNE:
    - kasza gryczana, prażona (przed ugotowaniem): 200 gramów
    - czekolada gorzka (85% lub więcej): 150 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier brązowy: 100 gramów
    - mąka z czerwonych winogron: 50 gramów
    - jajka (organiczne): 4 sztuki
    - tequila (złotej): 2 łyżki
    - sól morska: 1 szczypta
    KREM::
    - serek mascarpone: 500 gramów
    - tequila: 75 mililitrów
    - nektar z agawy: 10 łyżeczek
    OWOCE::
    - winogrona jasne (bez pestek): 500 gramów
    - winogrona ciemne (bez pestek): 500 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kremem i tequilą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kemem i Tequilą 1. Kaszę ugotować w/g wskazówek na opakowaniu. Poczekać aż ostygnie, dodać cukier i zmiksować w blenderze. Odstawić.
  • Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kemem i Tequilą 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać masło.
  • Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kemem i Tequilą 3. Jajka ubić, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie połączyć. Na koniec dodać Tequilę.
  • Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kemem i Tequilą 4. Ciasto przelać do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Można też podzielić ciasto na pół i upiec w dwóch formach, aby potem nie musieć przekrajać.
  • Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kemem i Tequilą 5. Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 30 minut. Studzić na kratce piekarniczej.
  • Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kemem i Tequilą 6. W międzyczasie, umyć winogrona, osuszyć i każde przekroić na pół.
  • Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kemem i Tequilą 7. Kiedy ciasto ostygnie, jedną część położyć na płaski talerz, posmarować połową kremu, a na wierzch położyć winogrona. Przykryć drugą częścią, posmarować wierzch i boki tortu, a na końcu udekorować resztą winogron.
  • Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kemem i Tequilą 8. Wstawić do lodówki na godzinę lub dwie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować