Prawie bez mąki, ale za to z kasą gryczaną, dużą ilością gorzkiej czekolady, odrobiną męskiego alkoholu, łagodnym serkiem, uwieńczony bardzo lubianymi przez solenizanta winogronami.
Tort gryczano - czekoladowy z winogronami, kremem i tequilą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w/g wskazówek na opakowaniu. Poczekać aż ostygnie, dodać cukier i zmiksować w blenderze. Odstawić.
2.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie dodać masło.
3.Jajka ubić, a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie połączyć. Na koniec dodać Tequilę.
4.Ciasto przelać do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Można też podzielić ciasto na pół i upiec w dwóch formach, aby potem nie musieć przekrajać.
5.Wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 30 minut. Studzić na kratce piekarniczej.
6.W międzyczasie, umyć winogrona, osuszyć i każde przekroić na pół.
7.Kiedy ciasto ostygnie, jedną część położyć na płaski talerz, posmarować połową kremu, a na wierzch położyć winogrona. Przykryć drugą częścią, posmarować wierzch i boki tortu, a na końcu udekorować resztą winogron.
Komentarze