REKLAMA

Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone

wyświetlono: 23722 | dodany do książki kucharskiej: 9 | polecenia: 1

Czekolada i wiśnie – połączenie dość klasyczne, ale jakże smaczne. Blaty ciasta przełożyłam delikatnym waniliowym kremem na bazie serka mascarpone, co samo w sobie jest połączeniem idealnym. Dodałam jeszcze galaretkę z mrożonych wiśni i wyszło coś naprawdę pysznego.

opublikowany: 30.04.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:

    120g ciemnego kakao
    250ml wrzątku
    125ml mleka
    1 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    125g masła
    275g cukru muscovado
    165g drobnego cukru białego
    125ml oleju rzepakowego
    4 jajka
    280g mąki tortowej
    1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

    Galaretka:

    300g mrożonych wiśni
    2 łyżki cukru
    1 wiśniowa galaretka
    ok. 250ml wrzątku

    Krem:

    500g serka mascarpone
    250g naturalnego twarożku z kubeczka (np. President)
    250g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
    3 śmietan-fixy
    5 łyżek cukru pudru
    1 czubata łyżeczka cukru z wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii

    Dodatkowo:

    2 łyżki dżemu wiśniowego

    Polewa:

    100g czekolady mlecznej
    50g czekolady gorzkiej
    75g masła
Ocena:

(średnia 5 z 156 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznę od galaretki. Owoce rozmrozić, krótko zmiksować blenderem, przełożyć do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby łącznie było 500ml. Dodać galaretkę i rozpuścić. Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą, folię lekko posmarować olejem i przelać galaretkę. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • 2. Teraz ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.

    Kakao zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać. Dodać mleko, ponownie wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i dwa razy przesiać.

    Masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewać olej. Następnie dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać 1/3 mąki z sodą, zmiksować do połączenia się składników. Dodać połowę masy kakaowej, znów krótko zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, następnie resztę masy kakaowej i na końcu resztę mąki. Po każdym dodatku krótko miksować na wolnych obrotach. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez ok. 55-60 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
  • 3. Przygotować krem. Cukier, śmietan-fixy i cukier z wanilią dobrze razem wymieszać. Mascarpone, twarożek i śmietankę przełożyć do misy miksera i zmiksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Dodać cukier i zwiększyć obroty. Ubijać do uzyskania gęstego kremu.
  • 4. „Górkę”, która powstała na wierzchu ciasta odciąć i odłożyć. Można ją wykorzystać do zrobienia trufelków lub bajaderek. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na trzy równe placki. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, a wokół niego rant tortownicy. 1 łyżkę kremu rozsmarować na placku, delikatnie ułożyć stężałą galaretkę i przykryć cienką warstwą kremu, pamiętając o tym, żeby dobrze wypełnić kremem boki. Na wierzchu ułożyć drugi placek i posmarować go dżemem. Rozsmarować pozostały krem i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki.
  • 5. Przygotować polewę. Składniki przełożyć do metalowej lub żaroodpornej misy i ustawić na garnuszku z lekko gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając, rozpuścić składniki, aby powstała gładka polewa. Woda pod czekoladą nie może gotować się zbyt mocno, bo czekolada będzie ziarnista. Gotową polewę przestudzić i wylać na ciasto. Ponownie schłodzić.

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Porady

Ciasto idealnie nadaje się również na babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tort czekoladowy z wiśniami Dodane przez: KORAL


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: dagita _Dagmara Wasinska

Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami

Mój pierwszy tort :) Wyszedł rewelacyjnie i wszystkim smakował :)

kategoria: Ciasta do kawy torty Desery krem tort z kremem opublikowany: 25.02.2014 | wyświetlono: 21850 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE