Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone

4.72 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Czekolada i wiśnie – połączenie dość klasyczne, ale jakże smaczne. Blaty ciasta przełożyłam delikatnym waniliowym kremem na bazie serka mascarpone, co samo w sobie jest połączeniem idealnym. Dodałam jeszcze galaretkę z mrożonych wiśni i wyszło coś naprawdę pysznego.

Składniki:

  • Ciasto:

    120g ciemnego kakao
    250ml wrzątku
    125ml mleka
    1 1/2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    125g masła
    275g cukru muscovado
    165g drobnego cukru białego
    125ml oleju rzepakowego
    4 jajka
    280g mąki tortowej
    1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

    Galaretka:

    300g mrożonych wiśni
    2 łyżki cukru
    1 wiśniowa galaretka
    ok. 250ml wrzątku

    Krem:

    500g serka mascarpone
    250g naturalnego twarożku z kubeczka (np. President)
    250g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
    3 śmietan-fixy
    5 łyżek cukru pudru
    1 czubata łyżeczka cukru z wanilią lub ziarenka z 1 laski wanilii

    Dodatkowo:

    2 łyżki dżemu wiśniowego

    Polewa:

    100g czekolady mlecznej
    50g czekolady gorzkiej
    75g masła
Wystaw ocenę:

4.72 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe Desery Galaretki

Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zacznę od galaretki. Owoce rozmrozić, krótko zmiksować blenderem, przełożyć do garnuszka, dodać cukier i zagotować. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby łącznie było 500ml. Dodać galaretkę i rozpuścić. Formę o średnicy 20cm wyłożyć folią spożywczą, folię lekko posmarować olejem i przelać galaretkę. Odstawić do całkowitego stężenia.
  • 2. Teraz ciasto. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.

    Kakao zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać. Dodać mleko, ponownie wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i dwa razy przesiać.

    Masło utrzeć z cukrami na jasną i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, powoli wlewać olej. Następnie dodawać po jednym jajku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. Zmniejszyć obroty miksera, wsypać 1/3 mąki z sodą, zmiksować do połączenia się składników. Dodać połowę masy kakaowej, znów krótko zmiksować. Wsypać 1/3 mąki, następnie resztę masy kakaowej i na końcu resztę mąki. Po każdym dodatku krótko miksować na wolnych obrotach. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i piec przez ok. 55-60 minut (do suchego patyczka). Całkowicie wystudzić.
  • 3. Przygotować krem. Cukier, śmietan-fixy i cukier z wanilią dobrze razem wymieszać. Mascarpone, twarożek i śmietankę przełożyć do misy miksera i zmiksować na najniższych obrotach, aż składniki się połączą. Dodać cukier i zwiększyć obroty. Ubijać do uzyskania gęstego kremu.
  • 4. „Górkę”, która powstała na wierzchu ciasta odciąć i odłożyć. Można ją wykorzystać do zrobienia trufelków lub bajaderek. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na trzy równe placki. Pierwszy z nich ułożyć na paterze, a wokół niego rant tortownicy. 1 łyżkę kremu rozsmarować na placku, delikatnie ułożyć stężałą galaretkę i przykryć cienką warstwą kremu, pamiętając o tym, żeby dobrze wypełnić kremem boki. Na wierzchu ułożyć drugi placek i posmarować go dżemem. Rozsmarować pozostały krem i przykryć trzecim plackiem. Lekko docisnąć i wstawić do lodówki.
  • 5. Przygotować polewę. Składniki przełożyć do metalowej lub żaroodpornej misy i ustawić na garnuszku z lekko gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając, rozpuścić składniki, aby powstała gładka polewa. Woda pod czekoladą nie może gotować się zbyt mocno, bo czekolada będzie ziarnista. Gotową polewę przestudzić i wylać na ciasto. Ponownie schłodzić.

Porady

Ciasto idealnie nadaje się również na babeczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować