Kruchy placek z winogronem

4.46 (200 ocen)

To ciasto upiekłam do niedzielnej kawusi:). Niestety na poniedziałek zostały tylko okruszki! Winogrona jak każde owoce idealnie łączą się i pasują do ciasta kruchego. Polecam je upiec, zwłaszcza gdy w ogrodzie obrodziły swoje, polskie odmiany winogron.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm
    Ciasto kruche:
    • 400 gram mąki,
    • 200 gram masła,
    • 3 żółtka,
    • 1 jajko,
    • 4 łyżki cukru pudru,
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    Dodatkowo:
    • Około 2-3 kiście winogrona ciemnego,
    • 2 łyżki grysiku do posypania wyłożonego ciasta,
    • Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Wina

Kruchy placek z winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Winogrono obieramy myjemy, osuszamy i obieramy z kiści.

    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3).
    Pierwszą część (większą) wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.
    Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grysikiem.
    Na grysik wykładamy obrane z kiści winogrono.
    Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona.

    Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Ciasto można także upiec na formie do tarty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Winogrona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować