Tort dla synowej

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort który dzisiaj przedstawiam zrobiłam dla mojej synowej na jej kolejne urodziny, wyjątkowe bo 30. Torcik śmietankowy z mascarpone, moja rodzinka uwielbia taki smak.Torcik wyszedł puszysty, delikatny i bardzo smaczny. Synowa zachwycona.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt;
    jajka 6 szt.,
    mąka tortowa 3/4 szkl,
    mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
    proszek d pieczenia 2,5 łyżeczki,
    cukier 3/4 szkl,
    sól szczypta,

    Poncz;
    Woda letnia 1/2 szkl,
    sok z 1/2 cytryny,
    cukier 3 - 4 łyżki,

    Krem śmietankowy z serkiem mascarpone;
    śmietana 30 % 1 litra,
    serek mascarpone 500 g,
    cukier puder 4 łyżki,
    śmietan fix 2 op,

    Dodatkowo;
    czekośliwka 1/2 słoika (własnej roboty),
    kolorowe wiórki kokosowe,
    ozdoby - różyczki i listki własnego wykonania,
    koraliki cukrowe.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Jajko

Tort dla synowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort dla synowej 1. Biszkopt;
    Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia tylko spód, boków nie smarować. Tortownica o średnicy 26 cm.

    Włączyć piekarnik i nastawić temperaturę na 180 stopni.

    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę mikserem najpierw na średnich, a następnie na wysokich obrotach. Pod koniec ubijania dodajemy cukier na przemian z żółtkami i dalej ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż piana będzie gęsta,sztywna i błyszcząca. Do ubitej masy białkowej przesiewamy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników. Pamiętajmy o tym że ciasto przy mieszaniu zbieramy z samego dna miski.
    Ciasto przekładamy do przygotowanej tortownicy, delikatnie równamy powierzchnię.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 40 minut. a najlepiej do suchego patyczka.

    Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy równolegle z wysokości 50 cm na podłogę - najlepiej na koc, (biszkopt wtedy nam nie opadnie). Wystudzić
  • 2. Poncz:
    Letnią wodę mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny.

    Krem śmietankowy z serkiem mascarpone:
    Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dodając pod koniec ubijania śmietan fix. 1/3 ubitej śmietany łączymy z serkiem mascarpone, a następnie z pozostałą śmietaną.

    Wystudzony biszkopt kroimy na trzy blaty.
  • 3. Składanie tortu:
    Spodni blat układamy na paterze, nasączamy ponczem z wody, cukru i soku z cytryny, następnie smarujemy czekośliwką własnej roboty, nakładamy część śmietany rozsmarowując równomiernie.
    Nakładamy drugi blat robimy to samo,nakładamy trzeci ostatni blat, lekko dociskamy.
    Cały tort smarujemy pozostałym kremem, boki obsypujemy kolorowym kokosem, górę dekorujemy ubitą śmietaną, różyczkami i listkami z masy cukrowej (swojej roboty) oraz perełkami cukrowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować