Tort urodzinowy dla córki i syna

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tort przygotowałam na urodziny mojej córki i syna którzy urodziny obchodzili w tym samym dniu.
Torcik czekoladowy z kremem o smaku śmietankowo -serowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na biszkopt;
    jajka 6 szt,
    mąka pszenna 1 szkl,
    mąka ziemniaczana 1/4 szkl,
    cukier 3/4 szkl,
    kakao ciemne 2 - 3 łyżki,
    sól szczypta,
    proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki,
    soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka,

    Krem śmietankowo - serowy;
    śmietana kremówka 30 % 800 ml,
    cukier puder 3 łyżki,
    śmietan fix 1 op,
    serek mascarpone 500 g,

    Poncz;
    woda 1/2 szkl,
    sok z jednej cytryny,
    cukier puder 3 łyżki,

    Gotowy krem śmietankowy 1 op,
    mleko 300 ml,

    dodatkowo;
    czekośliwka 1 słoik,
    płatki migdałowe 100 g,
    koraliki cukrowe ,róże i listki z masy cukrowej,
    dekoracyjne papierosy 2 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Jajko

Tort urodzinowy dla córki i syna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort na urodziny córki i syna 1. Biszkopt;
    Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę.
    Do ubitej masy dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem.
    Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną,proszkiem do pieczenia ,sodą oraz z kakao.
    Całość dokładnie lecz delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
    Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 40 - 45 minut.

    Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty.

    Masa śmietankowo - serowa;
    Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
    Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.
    Do ubitej śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia na średnich obrotach miksera.

    Spodni blat układamy na paterze ,nasączamy ponczem ,smarujemy czekośliwką i nakładamy część masy śmietankowo - serowej.
    Nakładamy drugi blat , dociskamy i robimy to samo co z pierwszym blatem.
    Nakładamy trzeci ostatni blat.
    Cały tort smarujemy kremem maślanym, boki obkładamy płatkami migdałów, Górę tortu dekorujemy różyczkami, listkami z masy cukrowej mojego wykonania.
    Dookoła rozetki z masy śmietankowo - serowej udekorowane koralikami.

    Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny , a najlepiej na całą noc.

    Poncz;
    Do przegotowanej ciepłej wody dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru.

    Krem maślany przygotowany według opisu na opakowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować