Tort przygotowałam na urodziny mojej córki i syna którzy urodziny obchodzili w tym samym dniu.
Torcik czekoladowy z kremem o smaku śmietankowo -serowym.
Tort urodzinowy dla córki i syna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę.
Do ubitej masy dodajemy cały czas miksując żółtka na przemian z cukrem.
Następnie do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną,proszkiem do pieczenia ,sodą oraz z kakao.
Całość dokładnie lecz delikatnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
Masę przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm,wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka około 40 - 45 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt kroimy na trzy blaty.
Masa śmietankowo - serowa;
Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę 30 % ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix.
Do ubitej śmietany dodajemy porcjami serek mascarpone i miksujemy do połączenia na średnich obrotach miksera.
Spodni blat układamy na paterze ,nasączamy ponczem ,smarujemy czekośliwką i nakładamy część masy śmietankowo - serowej.
Nakładamy drugi blat , dociskamy i robimy to samo co z pierwszym blatem.
Nakładamy trzeci ostatni blat.
Cały tort smarujemy kremem maślanym, boki obkładamy płatkami migdałów, Górę tortu dekorujemy różyczkami, listkami z masy cukrowej mojego wykonania.
Dookoła rozetki z masy śmietankowo - serowej udekorowane koralikami.
Tort włożyć do lodówki na co najmniej 3 godziny , a najlepiej na całą noc.
Poncz;
Do przegotowanej ciepłej wody dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia cukru.
Krem maślany przygotowany według opisu na opakowaniu.
Komentarze