Tort urodzinowy dla synowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.,białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka ciągle ubijając dodajemy powoli mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao . Ciasto przelewamy do formy ośrednicy 26 cm i wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy 40 min do suchego patyczka w temperaturze 170stopni
2.Po upieczeniu biszkopt zostawiamy do wystudzenia a robimy krem, śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder i na koniec śmietan fixy i rozpuszczoną żelatynę.Dajamy do lodówki na pół godziny a w między czasie przygotowójemy biszkopt który już nam ostygł. Biszkopt kriomy na 2 blaty, nasączamy rumem z wodą i cukrem.
3.1 blat smarujemy dzemem nakładamy grubo kremu nakładamy 2 blat i dokładnie dociskamy i cały tort smarujemy kremem dosyć grubo ja jeszcze boki tortu dodatkowo obkładam potartą białą czekoladą , dekoruję jak widac na zdjęciu
Porady
aby czekolada nam się podczas tarcia nie topiła to zakładam cienkie jednorazowe rękawiczki ponadto czekoladę schładzam dobrze w lodówce
Komentarze