Pyszne wilgotne blaty czekoladowe z puszystym kremem czekoladowy.Upiekłam go na imieniny chłopaka który jest fanem aut BMW. Polecam bo jest idealny do kawki, wysoki i podzielny.
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
370 g margaryny
600 g cukru kryształu
10 łyżek wody
4 łyżki kakao
9 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 g mąki tortowej
Krem czekoladowy:
3 kostki masła
250 g cukru pudru
1 puszka gotowej masy kakaowej
kieliszek spirytusu
2 jajka
Tort czekoladowy bmw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownica o wymiarach 21 cm
Margarynę z cukrem, wodą oraz kakao rozpuścić i zagotować. Do wystudzonej masy dodać 9 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i przesianą mąkę. Z białek ubić pianę i wszystko razem połączyć. Podzielić na 5 części. Tortownice wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy placek piec osobno po 20 minut w 160 stopniach.
2.Jajka ubić na parze. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem.Dodawać porcjami gotową masę kakaową, oraz masę jajeczną a na końcu spirytus.
3.Cukier puder utrzeć z wrzącym mlekiem. Podzielić na połowę, do jednej części dodać kilka kropli barwinka niebieskiego i wymieszać.
4.Zimne blaty czekoladowe przełożyć masą. Część zostawić do dekoracji. Gotową polewą polać boki tortu i posypać wiórkami czekoladowymi, na środku zrobić koło z polewy. Środek wypełnić lukrem niebieskim i białym. Masę cukrową rozwałkować i od foremki wyciąć serduszka i obłożyć nimi tort. Na wierzchu zrobić z reszty kleksy z kremu i obsypać perełkami oraz kuleczkami z masy cukrowej. Schłodzić.
Komentarze