tort obłędnie czekoladowy z delikatnym musem czekoladowym
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
(forma 25 cm)
biszkopt:
5 jaj
125 g cukru kryształu
67 g czekolady gorzkiej
25 g masła
67 g mąki pszennej
25 g mąki ziemniaczanej
12,5 g kakao
1,25 g sody (1/4 łyżeczki)
poncz do nasączenia:
1/2 szkl wody
1 łyżka cukru
1/3 szkl wódki żołądkowej figowej lub śliwowicy
mus czekoladowy:
250 g czekolady gorzkiej
100 g masła
5 jaj
50 g cukru pudru
szczypta soli
polewa:
150 g śmietany 30%
150 g czekolady gorzkiej
1 łyżeczka glukozy w płynie
Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Składniki suche mieszamy razem.
Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka. Do masy dodajemy przestudzona czekoladę, a następnie składniki suche. Mieszamy delikatnie, przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut.
Ostudzony biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) kroimy na 3 blaty.
poncz:
Wodę podgrzewamy, rozpuszczamy w niej cukier i dodajemy alkohol. Studzimy.
mus czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, studzimy. Do czekolady dodajemy rozbełtane żółtka.
Śmietanę ubijamy z 20 g cukru pudru. Białka ubijamy ze szczyptą soli i pozostałym cukrem. Masę czekoladową łączymy najpierw z ubitą śmietaną, potem z białkami. Całość odstawiamy przynajmniej na 2 godz. do lodówki.
polewa:
Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, dodajemy glukozę.
Blat biszkoptowy nasączamy obficie ponczem, smarujemy połową musu czekoladowego przykrywamy drugim blatem. Blat także nasączamy i smarujemy musem. Przykrywamy trzecim blatem. Chłodzimy. Schłodzone ciasto polewamy polewą czekoladową.
Porady
zamiast alkoholu w ponczu można dodać sok z cytryny
Komentarze