Tort czekoladowo-śliwkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz. 20 min

Tort, do którego często się wraca, bo wszystkim smakuje. Robiłam go już na urodziny, spotkania rodzinne i w wersji trzy-piętrowej. Ciemny biszkopt idealnie łączy się z kremem i śliwkami.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    160 g cukru
    120 g mąki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    60 g kakao
    4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego

    Składniki na krem:
    500 ml śmietany kremówki 36%
    250 g serka mascarpone
    1 łyżka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 opakowanie śmietan-fix
    100 g gorzkiej czekolady

    Pozostałe:
    1 kg śliwek
    40 ml wódki
    powidła śliwkowe
    cukier
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    60 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
    Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników. Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
  • 2. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć na blaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec w 150°C (z termoobiegiem w 110°C) przez godzinę. Gotowe śliwki ostudzić, następnie przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć z soku (sok zachować). W międzyczasie zaparzyć pół filiżanki kawy i zostawić do ostudzenia.
  • 3. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką lub użyć miksera na wolnych obrotach.
  • 4. Do soku uzyskanego z śliwek wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można je wymieszać w miseczce, z czego powstanie śliwkowa masa). Masę śliwkową posmarować gotowym kremem i nałożyć górny oblat. Górę i boki tortu posmarować również kremem, a na koniec obsypać czekoladą startą na tarce. Udekorować wedle uznania (u mnie kilka malin).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Śliwki

Notka redakcyjna

PPWS_06-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowo kawowy

To może cię zainteresować