Tort, do którego często się wraca, bo wszystkim smakuje. Robiłam go już na urodziny, spotkania rodzinne i w wersji trzy-piętrowej. Ciemny biszkopt idealnie łączy się z kremem i śliwkami.
2 godz. 20 min
Składniki:
Składniki na biszkopt:
6 jajek
160 g cukru
120 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g kakao
4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
Składniki na krem:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie śmietan-fix
100 g gorzkiej czekolady
Pozostałe:
1 kg śliwek
40 ml wódki
powidła śliwkowe
cukier
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
60 g gorzkiej czekolady
Tort czekoladowo-śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Tortownicę o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno). Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C.
Do miski wbić jajka i wsypać cukier. Ubijać aż do uzyskania puszystej i gęstej pianki. Do ubitej masy dodać olej delikatnie mieszając, następnie przesiać przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszać aż do połączenia wszystkich składników. Przelać masę do tortownicy i piec na środkowym poziomie piekarnika 30 minut (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
2.Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki, ułożyć na blaszce (rozcięciem do góry) i posypać cukrem. Piec w 150°C (z termoobiegiem w 110°C) przez godzinę. Gotowe śliwki ostudzić, następnie przełożyć na sitko i dobrze odcisnąć z soku (sok zachować). W międzyczasie zaparzyć pół filiżanki kawy i zostawić do ostudzenia.
3.W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitej masy dodać serek mascarpone i śmietan-fix miksując wszystko razem (krótko tylko do połączenia składników). Na koniec wsypać startą na tarce czekoladę i wymieszać szpatułką lub użyć miksera na wolnych obrotach.
4.Do soku uzyskanego z śliwek wlać wódkę i kawę, wymieszać. Nasączyć oblaty. Następnie posmarować je bardzo cienką warstwą konfitury śliwkowej. Na dolny oblat wyłożyć śliwki (można je wymieszać w miseczce, z czego powstanie śliwkowa masa). Masę śliwkową posmarować gotowym kremem i nałożyć górny oblat. Górę i boki tortu posmarować również kremem, a na koniec obsypać czekoladą startą na tarce. Udekorować wedle uznania (u mnie kilka malin).
Komentarze