Murzynek z truskawkami

4.97 (146 ocen)

  • 40 min

Jak ktoś lubi murzynka, to pokocha to ciasto. Mocno czekoladowe, idealnie wilgotne, z truskawkami, które doskonale w nim pasują. Aż trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny kawałek :-)

  • 40 min

Składniki:

  • 4 jajka
    szczypta soli
    200 g cukru trzcinowego
    170 ml oleju rzepakowego
    100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
    300 g mąki pszennej tortowej
    40 g kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    450 g truskawek mrożonych (lub świeżych)
    cukier puder do dekoracji
    masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy
Wystaw ocenę:

4.97 (146 ocen)

Murzynek z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki odmrozić i przełożyć na sitko do odsączenia, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Odsączony sok z truskawek przelać do szklanki.

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Dno formy o wymiarach 25 x 30 cm wysmarować masłem i posypać mąką.

    Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i ubijać dodając stopniowo cukier. Do ubitej masy wlać sok z truskawek, olej i maślankę. Krótko zmiksować, po czym wsypać składniki sypkie i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać truskawki, wymieszać szpatułką, przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem.

Porady

Ja korzystałam z mrożonych truskawek, ale można je z powodzeniem zastąpić świeżymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować