Czekoladowo - śliwkowy drip cake z whisky - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy śliwki na drobno i zalewamy alkoholem. Zostawiamy przykryte w lodówce najlepiej na całą noc, aby dobrze wchłonęły alkohol.
2.Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie miksujemy z żółtkami. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy rózgą do połączenia. Wylewamy masę do natłuszczonej wysokiej tortownicy o średnicy 16 cm. Pieczemy ok 40 min w 180 st. Studzimy. Po całkowitym wystudzeniu przekrawamy na 4 cienkie krążki.
3.Odcedzamy śliwki, odciskamy, płynem nasączamy biszkopty (można dolać więcej whiskey). Każdy krążek smarujemy powidłem.
4.Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej odsączone śliwki.
5.Ubijamy kremówkę razem z mascarpone i cukrem. Dodajemy powidło oraz śliwki z czekoladą. Miksujemy do połączenia składników. Dzielimy masę na 3 części i przekładamy biszkopty. Chłodzimy tort.
6.Przygotowujemy masę do obsmarowania tortu:
Ucieramy miękkie masło na puch z cukrem. Dodajemy kakao. Pokrywamy równomiernie tort masą i wygładzamy szpatułą lub długim nożem.
7.Przygotowujemy polewę: Namaczamy żelatynę w 2 łyżkach zimnej wody. Resztę składników zagotowujemy. Mieszamy. Ściągamy z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Przestudzoną polewamy dobrze schłodzony tort. Zaczynamy od brzegów, potem wylewamy polewę na środek i rozprowadzamy ciepłym nożem.
8.Dekorujemy tort różnymi słodyczami oraz małą buteleczką whisky. Niektóre słodycze możemy pomalować złotym barwnikiem spożywczym rozmieszanym z paroma kropelkami spirytusu.
Komentarze