tort jest z tych cięższych i w sam raz pasuje na jesień bądź zimę, Ja każdy blat tortu posmarowałam czeko-śliwką, ale można użyć samych powideł śliwkowych
Tort czekoladowo- śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem (samo dno) Białka upijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mieszając już łyżką przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i budyń i delikatnie należy wmieszać. Ciasto przekładamy do tortownicy wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut w 170st. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
2.krem: Pokrojone śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej na 2 godziny.
Odlewamy 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i posiekaną czekoladą. Mąki wsypujemy do garnuszka zalewamy mlekiem które
zostawiliśmy; mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło na puch; dodajemy partiami budyń stale miksując.
Na koniec dodajemy odsączone śliwki. Rumu który nam został z moczenia śliwek NIE WYLEWAMY!
3.Do rumu który został nam od moczenia śliwek nalewamy trochę herbaty i nasączamy częścią pierwszy blat biszkoptu. Smarujemy go 2-3 łyżkami czeko-śliwki; kładziemy tak około 3/4 kremu. Drugi blat smarujemy resztą czeko-śliwki. Kładziemy posmarowaną częścią do dołu i nasączamy.
4.Do małego garnuszka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i doprowadzić do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Potem mieszamy do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę studzimy
do temperatury pokojowej i polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Cały torcik wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Komentarze