tort czekoladowo- śliwkowy

4.49 (165 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

tort jest z tych cięższych i w sam raz pasuje na jesień bądź zimę, Ja każdy blat tortu posmarowałam czeko-śliwką, ale można użyć samych powideł śliwkowych

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe:
    4 jajka
    100g cukru
    70g mąki pszennej
    30g kakao
    1 budyń czekoladowy
    1 plaska lyżeczka proszku do pieczenia


    Krem czekoladowy ze śliwkami:
    2,5 szkl mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 -3 łyżki kakao
    1/2 szkl cukru
    200g masła
    50g posiekanej gorzkiej czekolady
    ok 3/4 szklanki suszonych śliwek, pokrojonych na ćwiartki
    1/2 szklanki rumu

    dodatkowo:
    ok 5-6 łyżek czeko-śliwki
    100 ml śmietany kremówki 30 %
    100 g czekolady gorzkiej
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty Tort z kremem

Tort czekoladowo- śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: Tortownicę o średnicy 22cm wykładamy papierem (samo dno) Białka upijamy na sztywna pianę dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mieszając już łyżką przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i budyń i delikatnie należy wmieszać. Ciasto przekładamy do tortownicy wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut w 170st. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
  • 2. krem: Pokrojone śliwki zalewamy rumem i odstawiamy na co najmniej na 2 godziny.

    Odlewamy 3/4 szkl mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i posiekaną czekoladą. Mąki wsypujemy do garnuszka zalewamy mlekiem które
    zostawiliśmy; mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce ucieramy masło na puch; dodajemy partiami budyń stale miksując.

    Na koniec dodajemy odsączone śliwki. Rumu który nam został z moczenia śliwek NIE WYLEWAMY!
  • 3. Do rumu który został nam od moczenia śliwek nalewamy trochę herbaty i nasączamy częścią pierwszy blat biszkoptu. Smarujemy go 2-3 łyżkami czeko-śliwki; kładziemy tak około 3/4 kremu. Drugi blat smarujemy resztą czeko-śliwki. Kładziemy posmarowaną częścią do dołu i nasączamy.
  • 4. Do małego garnuszka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i doprowadzić do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę, odstawiamy na 2 minuty. Potem mieszamy do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Polewę studzimy
    do temperatury pokojowej i polewamy ciasto. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Cały torcik wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Suszone śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować