Bardzo proste, a zarazem pyszne danie, którego koniecznie trzeba spróbować. U mnie podane z gotowanymi ziemniakami, tłuczonymi z masłem i mlekiem, oraz kiszonymi ogórkami. Wyborne zestawienie.
30 min
Składniki:
500 g wątróbki drobiowej
3 duże cebule
olej rzepakowy
sól, pieprz
Smażona wątróbka z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę dobrze umyć, wyciąć żyły i pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 3 łyżki oleju rzepakowego, dodać cebulę i smażyć mieszając od czasu do czasu. Cebulkę zeszklić, po czym delikatnie zarumienić. Cebulkę przełożyć do osobnego naczynia i na tej samej patelni przysmażyć wątróbkę delikatnie ją obracając. Przysmażoną polać delikatnie olejem rzepakowym i dodać cebulkę. Całość dusić pod przykrywką od czasu do czasu mieszając. Na koniec przyprawić potrawę solą i pieprzem.
Komentarze