tort bananowo- czekoladowy

4.49 (192 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Coś dla miłośników " kopca kreta ". Proponuję wypróbować mój przepis , bo przygotowanie zajmuje tyle samo czasu a ciasta nie czuć chemią .

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 6 sztuk
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 1 szklanka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kakao: 2 łyżki
    - śmietana kremówka 30 - 36%: 1 litr
    - śmietan fix: 4 sztuki
    - banany: 5 sztuk
    - cytryna [ sok]: 0.5 sztuki
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort bananowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    BISZKOPT : ( skł. na 20cm okrągłą tortownicę)

    Piecyk włączyć na 180 stopni
    Białka ubić na sztywno , dodawać po jednym żółtku . Następnie ubijać dodawać porcjami cukier . Przesiać mąkę z proszkiem i kakao , delikatnie wymieszać . Przelać do przygotowanej tortownicy, , temperaturę obniżyć do 180 stopni i piec do suchego patyczka ok 40 min .
    Po przestudzeniu biszkopt podzielić na 3 blaty .
  • 2. PONCZ :
    2 łyżeczki kakao zalać wrzącą wodą , dodać cukru do smaku . Przestudzonym płynem na ponczować 3 blaty biszkoptu.
  • 3. MASA :
    *1 l śmietanki kremówki
    * 4 śmietan fixy
    * cukier puder do smaku
    *o,5 kostki startej czekolady gorzkiej
    * banany pokrojone w ok 3 cm plasterki .
    * cytryna

    Śmietanę ubić , dodać śmietan fixy z cukrem pudrem . Do ubitej masy dodać czekoladę . NA naponczowany blat rozsmarować 1/4 kremu , poukładać plastry bananów po czym skropić je sokiem z cytryny , nałożyć kolejną warstwę kremu i położyć 2 blat , czynność powtórzyć . Torcik można polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodej z 200 ml śmietanki kremówki .
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować