Tort bananowo- czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
BISZKOPT : ( skł. na 20cm okrągłą tortownicę)
Piecyk włączyć na 180 stopni
Białka ubić na sztywno , dodawać po jednym żółtku . Następnie ubijać dodawać porcjami cukier . Przesiać mąkę z proszkiem i kakao , delikatnie wymieszać . Przelać do przygotowanej tortownicy, , temperaturę obniżyć do 180 stopni i piec do suchego patyczka ok 40 min .
Po przestudzeniu biszkopt podzielić na 3 blaty .
3.MASA :
*1 l śmietanki kremówki
* 4 śmietan fixy
* cukier puder do smaku
*o,5 kostki startej czekolady gorzkiej
* banany pokrojone w ok 3 cm plasterki .
* cytryna
Śmietanę ubić , dodać śmietan fixy z cukrem pudrem . Do ubitej masy dodać czekoladę . NA naponczowany blat rozsmarować 1/4 kremu , poukładać plastry bananów po czym skropić je sokiem z cytryny , nałożyć kolejną warstwę kremu i położyć 2 blat , czynność powtórzyć . Torcik można polać czekoladą roztopioną w kąpieli wodej z 200 ml śmietanki kremówki .
SMACZNEGO
Komentarze