Torcik najlepszego żabciu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i czekoladowymi kropelkami. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po 1 żółtku i ubijać dalej na najniższych obrotach miksera. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy (26 cm.) piec 45 min. w temp. 180*C. Po wystudzeni ciasto przekroić, aby powstały 3 krążki. Każdy nasączyć przygotowaną herbatą.
2.Masa miętowa:
Cukierki włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewać na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo to trochę trwa.
W 1 szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. Na gotujące się mleko wylać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia. Następnie wlać lekko przestudzony syrop miętowy i dodać trochę barwnika spożywczego. Całość połączyć mikserem i przykryć folią spożywczą do wystygnięcia (nie będzie wtedy kożuszka na masie). Masło utrzeć i stopniowo, po łyżce dodawać wystudzonej masy budyniowej. Powinien wyjść puszysty krem.
3.Polewa:
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i mleko. Mieszać do rozpuszczenia składników. Nie gotować za mocno.
4.Przygotowanie:
Krążki biszkoptu przekładamy masą miętową, część masy zostawić na posmarowanie wierzchu i boku tortu. Polać polewą i udekorować według gustu.
Porady
Biszkopt można również upiec według własnego, sprawdzonego przepisu dodając do niego czekoladowe kropelki lub pokrojoną czekoladę.
Komentarze