Torcik NAJLEPSZEGO ŻABCIU

0 (0 ocen)

:-) Tort miętowo-czekoladowy (-:Może nie najpiękniejszy ale najpyszniejszy

Składniki:

  • Biszkopt:
    9 jajek
    9 łyżek cukru
    2 łyżki kakao
    2 łyżki mąki krupczatki lub ziemniaczanej
    7 łyżek mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    opakowanie czekoladowych kropelek lub pokrojoną czekoladę

    Masa miętowa:
    300 g miętowych landrynek (bez nadzienia!!)
    1/2 szklanki wody
    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    4 łyżki cukru
    300 g masła lub margaryny
    barwnik spożywczy zielony

    Polewa czekoladowa:
    1/2 kostki margaryny
    1/4 szklanki cukru
    1/4 szklanki kakao
    3-4 łyżki mleka

    Do nasączenia:
    herbata miętowa lub mięta (ekspresowa) zalana 1/2 szklanki wody

    Dodatkowo:
    żaba z masy cukrowej (wykonana przez moją córkę)
    kolorowe pisaki cukrowe na napis

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Torcik najlepszego żabciu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • torcik 1. Biszkopt:
    Oddzielić białka od żółtek. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i czekoladowymi kropelkami. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodawać po 1 żółtku i ubijać dalej na najniższych obrotach miksera. Dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać. Przelać do tortownicy (26 cm.) piec 45 min. w temp. 180*C. Po wystudzeni ciasto przekroić, aby powstały 3 krążki. Każdy nasączyć przygotowaną herbatą.
  • 2. Masa miętowa:
    Cukierki włożyć do rondelka, zalać wodą, podgrzewać na wolnym ogniu, rozpuścić cukierki. Trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo to trochę trwa.
    W 1 szklance mleka rozrobić proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z 4 łyżkami cukru. Na gotujące się mleko wylać rozrobiony budyń, gotować do zgęstnienia. Następnie wlać lekko przestudzony syrop miętowy i dodać trochę barwnika spożywczego. Całość połączyć mikserem i przykryć folią spożywczą do wystygnięcia (nie będzie wtedy kożuszka na masie). Masło utrzeć i stopniowo, po łyżce dodawać wystudzonej masy budyniowej. Powinien wyjść puszysty krem.
  • 3. Polewa:
    Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i mleko. Mieszać do rozpuszczenia składników. Nie gotować za mocno.
  • 4. Przygotowanie:
    Krążki biszkoptu przekładamy masą miętową, część masy zostawić na posmarowanie wierzchu i boku tortu. Polać polewą i udekorować według gustu.

Porady

Biszkopt można również upiec według własnego, sprawdzonego przepisu dodając do niego czekoladowe kropelki lub pokrojoną czekoladę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować