Torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach (26 cm ), piec 35 minut w 175 stop. lub tzw. do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty.
2.Krem budyniowy
W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem.
Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu.
Budyń przykryć folią spożywczą, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Masło pokroić do miski, dobrze rozetrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dalej ucierać.
Komentarze