Torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić, dodać żółtka i cukier. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie dodać mieszając łyżką. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystygnięciu przeciąć na pół. Jedną połówkę przełożyć do formy, drugą zostawić na wierzch.
2.Pierwszą warstwę ciasta smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy na nią 2/3 śmietany kremówki ubitej z tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w połowie zalecanej na opakowaniu porcji wody. Drugą połówkę biszkoptu nasączamy wodą połączoną z syropem malinowym i kładziemy na masie. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą częścią masy malinowej i malinami oraz wiśniami z syropu.
Porady
Gdy nie masz malin możesz zamiast tortu malinowego zrobić truskawkowy - użyj tylko dżemu truskawkowego, truskawkowych galaretek i truskawkowego syropu :)
Komentarze