Torcik malinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Intensywnie malinowy torcik :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    słoiczek dżemu malinowego
    350 ml śmietanki 36%
    2 tężejące galaretki malinowe

    Do nasączenia:
    ¼ szklanki przegotowanej wody
    3-4 łyżki gęstego syropu malinowego

    wisienki i maliny w syropie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Biszkopty Galaretki

Torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić, dodać żółtka i cukier. Mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito i delikatnie dodać mieszając łyżką. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec 35 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wystygnięciu przeciąć na pół. Jedną połówkę przełożyć do formy, drugą zostawić na wierzch.
  • 2. Pierwszą warstwę ciasta smarujemy dżemem malinowym. Następnie wykładamy na nią 2/3 śmietany kremówki ubitej z tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w połowie zalecanej na opakowaniu porcji wody. Drugą połówkę biszkoptu nasączamy wodą połączoną z syropem malinowym i kładziemy na masie. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałą częścią masy malinowej i malinami oraz wiśniami z syropu.

Porady

Gdy nie masz malin możesz zamiast tortu malinowego zrobić truskawkowy - użyj tylko dżemu truskawkowego, truskawkowych galaretek i truskawkowego syropu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować