Torcik czekoladowo-malinowy

  • wyświetlono: 510 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Torcik biszkoptowy przekładany kremem śmietankowym z mascarpone, z grubą warstwą malin w galaretce i kremowym czekoladowym ganaszem. Mało słodki, orzeźwiający, pyszny :)

portret
  • 8 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:
3 jajka
60 g cukru
60 g mąki pszennej tortowej
22 g mąki ziemniaczanej
8 g kakao
szczypta soli
krem śmietankowy z mascarpone:
250 g mascarpone
320 g śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
galaretka z malinami:
250 g malin
1 op. galaretki malinowej
380 ml gorącej wody
czekoladowy ganasz:
100 g gorzkiej czekolady
120 g śmietanki 36%
30 g ajerkoniaku
do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2 łyżki ajerkoniaku
dekoracja:
ok. 120 g malin
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik czekoladowo-malinowy

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu. Ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Do przestudzonej galaretki dodajemy maliny. Odstawiamy.
    Przygotowujemy krem śmietankowy z mascarpone:
    Śmietankę mieszamy z serem i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Ok. 1/3 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i odkładamy do lodówki.
  • 3. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy blat biszkoptu i nasączamy połową przygotowanego ponczu. Na ciasto wykładamy połowę pozostawionego kremu, wyrównujemy powierzchnię i wykładamy tężejącą galaretkę z malinami. Odstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Na galaretkę wykładamy drugą część kremu i na nim układamy drugi blat biszkoptu, który również nasączamy ponczem.
  • 4. Przygotowujemy ganasz:
    W rondelku umieszczamy śmietankę i podgrzewamy ją. Do gorącej śmietanki wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego ganaszu dodajemy ajerkoniak i dokładnie mieszamy. Wylewamy na powierzchnię ciasta. Torcik wstawiamy do lodówki.
  • 5. Przed podaniem zdejmujemy obręcz i ostrożnie usuwamy papier. Dekorujemy pozostawionym kremem, malinami i listkami mięty. Ja odcisnęłam foremką kształt serca na powierzchni ganaszu, dookoła wycisnęłam gwiazdki z kremu, serce wypełniłam malinami, pozostałymi malinami udekorowałam brzeg tortu.

Porady

Przepis można zmodyfikować używając dowolnych miękkich owoców i odpowiedniej galaretki.
Ajerkoniak można zastąpić innym likierem lub np. sokiem owocowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinyDesergalaretka malinowaMalinypodwieczorekimprezakrem śmietankowyciasto do kawybiszkopt kakaowyimieninyjubileuszkrem z mascarponetorcik z owocamiciasto do herbatyganacheganaszsłodki poczęstunekbiszkopt bez proszku

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik czekoladowy

Dodane przez: ilka222

Torcik czekoladowy

Łatwy i pyszny torcik

Спартак

Dodane przez: Słodko Słodka

Torcik Czekoladowo-Miodowy-"Спартак"

Ciasto szybko się robi, idealnie...

Torcik imieninowy z malinowym całusem

Dodane przez: ewaeu

Torcik imieninowy z malinowy całusem

Ten torcik, to serniczek-pianka...

Torcik malinowo - kokosowy

Dodane przez: ania331

Szybki torcik malinowo - kokosowy

Szybki torcik na niezapowiedziane...

Torcik malinowo-kakaowy

Dodane przez: elagie

Torcik malinowo-kakaowy

Mały, słodziutki torcik na poprawienie...

Torcik malinowo-agrestowy

Dodane przez: Cukiereczek

Torcik malinowo-agrestowy

To ciasto jest pyszne, kremowe,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE