Torcik czekoladowo-malinowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Torcik biszkoptowy przekładany kremem śmietankowym z mascarpone, z grubą warstwą malin w galaretce i kremowym czekoladowym ganaszem. Mało słodki, orzeźwiający, pyszny :)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    3 jajka
    60 g cukru
    60 g mąki pszennej tortowej
    22 g mąki ziemniaczanej
    8 g kakao
    szczypta soli
    krem śmietankowy z mascarpone:
    250 g mascarpone
    320 g śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    galaretka z malinami:
    250 g malin
    1 op. galaretki malinowej
    380 ml gorącej wody
    czekoladowy ganasz:
    100 g gorzkiej czekolady
    120 g śmietanki 36%
    30 g ajerkoniaku
    do nasączenia:
    1/4 szklanki wody
    2 łyżki ajerkoniaku
    dekoracja:
    ok. 120 g malin
    listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik czekoladowo-malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 160 stopni (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu. Ciasto przekrawamy na dwa blaty.
  • 2. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Do przestudzonej galaretki dodajemy maliny. Odstawiamy.
    Przygotowujemy krem śmietankowy z mascarpone:
    Śmietankę mieszamy z serem i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Ok. 1/3 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i odkładamy do lodówki.
  • 3. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy blat biszkoptu i nasączamy połową przygotowanego ponczu. Na ciasto wykładamy połowę pozostawionego kremu, wyrównujemy powierzchnię i wykładamy tężejącą galaretkę z malinami. Odstawiamy do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała. Na galaretkę wykładamy drugą część kremu i na nim układamy drugi blat biszkoptu, który również nasączamy ponczem.
  • 4. Przygotowujemy ganasz:
    W rondelku umieszczamy śmietankę i podgrzewamy ją. Do gorącej śmietanki wkładamy połamaną na małe kawałki czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do przestudzonego, ale jeszcze ciepłego ganaszu dodajemy ajerkoniak i dokładnie mieszamy. Wylewamy na powierzchnię ciasta. Torcik wstawiamy do lodówki.
  • 5. Przed podaniem zdejmujemy obręcz i ostrożnie usuwamy papier. Dekorujemy pozostawionym kremem, malinami i listkami mięty. Ja odcisnęłam foremką kształt serca na powierzchni ganaszu, dookoła wycisnęłam gwiazdki z kremu, serce wypełniłam malinami, pozostałymi malinami udekorowałam brzeg tortu.

Porady

Przepis można zmodyfikować używając dowolnych miękkich owoców i odpowiedniej galaretki. Ajerkoniak można zastąpić innym likierem lub np. sokiem owocowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Galaretka Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować