Malinowy torcik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Średni

Sam wygląd mówi o tym torciku wszystko, ale podziwianie to jedno, a smak to drugie, torcik jest przepyszny.

  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jajek
    10 dag cukru
    18 dag mąki tortowej
    4 łyżki oleju
    krem malinowy:
    25 dag śmietany 30%
    50 dag jogurtu naturalnego
    15 dag cukru
    30 dag malin
    20 gram żelatyny
    dodatkowo:
    maliny do dekoracji
    czekoladowe wiórki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Malinowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczone ciasto 1. Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dodać połowę cukru i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Żółtka utrzeć z resztą cukru na krem i dołożyć do piany z białek i delikatnie ze sobą połączyć. Mąkę przesiać i bardzo delikatnie połączyć z masą jajeczną na koniec dodać olej.
    Uszykować tortownicę około 24 cm średnicy i przełożyć do niej ciasto, piec w temp. 160st około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przeciąć na trzy równe krążki.
  • krem malinowy 2. Krem malinowy:
    Jogurt ubić z cukrem w trakcie ubijania dosypywać do niego umyte maliny ( maja się rozpaść w jogurcie). Żelatynę rozpuścić w 100 ml wody i dodać do kremu malinowego na koniec delikatnie wmieszać w krem ubitą na sztywno śmietanę 30%, odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
    Gęstniejący krem podzielić na trzy części.
    Krążki ciasta przełożyć kremem i posmarować po wierzchu bokach, wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem ozdobić malinami i czekoladą.

Porady

Torcik musi dobrze zastygnąć i się schłodzić wtedy jest najlepszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt Maliny Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować