Torcik malinowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torcik biszkoptowy z kremem malinowym, udekorowany świeżymi malinami. Przygotowałam go z okazji czwartych urodzin mojej wnuczki :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    6 jajek
    6 średnio czubatych łyżek cukru
    6 średnio czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
    1 średnio czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    do nasączenia:
    3/4 szklanki wody lub słabej herbaty
    1 łyżeczka cukru
    krem malinowy:
    250 g sera mascarpone
    250 g śmietanki 30%
    150 g gęstego przecieru z malin słodzonego lub dżemu malinowego
    odrobina różowego barwnika spożywczego
    dekoracja:
    250 g śmietanki 30% lub 36%
    1 łyżka cukru pudru
    odrobina różowego barwnika spożywczego
    ok. 150 g świeżych malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Torcik malinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, w dalszym ciągu ubijając dodajemy stopniowo cukier, a następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypujemy po trochę przesiane mąki i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm, której dno wyścielamy wcześniej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni. Pieczemy ok. 35 minut (do suchego patyczka).
  • 2. Ser mascarpone mieszamy ze śmietanką, a następnie ubijamy na gęsty krem. Dodajemy przecier malinowy lub dżem i jeszcze chwilę ubijamy (jeśli używamy dżemu, warto go przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek). Dodajemy odrobinę różowego barwnika i mieszamy do uzyskania jednolitego zabarwienia kremu. Przygotowujemy wodę lub herbatę z cukrem do nasączenia.
  • 3. Ostudzony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i przekrawamy na 3 krążki. Na paterze umieszczamy górny krążek i zapinamy obręcz tortownicy lub obręcz do formowania tortów. Nasączamy 1/3 ilości wody lub herbaty z cukrem i wykładamy połowę kremu, który rozsmarowujemy po powierzchni równą warstwą. Kładziemy środkowy krążek ciasta, nasączamy i wykładamy równą warstwą resztę kremu. Na wierzchu układamy ostatni krążek ciasta spodem do góry i nasączamy. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, przed dekorowaniem zdejmujemy obręcz.
  • 4. Śmietanę do dekoracji ubijamy, dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy. Około połowę bitej śmietany przekładamy do rękawa cukierniczego, a do reszty dodajemy odrobinę barwnika i dokładnie mieszamy. Na wierzch tortu wykładamy różową bitą śmietanę i wygładzamy powierzchnię. Tort dekorujemy rozetkami z białej śmietany i świeżymi malinami.

Porady

Do bitej śmietany do dekoracji można zrezygnować z barwnika, ale do kremu do przełożenia warto dodać odrobinę - tort będzie ładniejszy po przekrojeniu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mascarpone Maliny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować