Torcik makowy na zimno z prażonymi migdałami i mascarpone

4.67 (3 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny deser na każdą okazję.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Masa makowa:
    150 g maku
    90 g cukru
    25 g miodu
    15 g masła
    Składniki:
    250 g serka mascarpone
    szklanka śmietanki 30% tł.
    1 opak. Żelatyny deserowej
    2 łyżki cukru pudru
    4 łyżki rumu
    50 g orzechów włoskich
    1 opak. biszkoptów podłużnych
    Do dekoracji:
    100 g płatków migdałów
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torcik makowy na zimno z prażonymi migdałami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wyłożyć biszkoptami i skropić je jedną łyżką rumu. Następnie przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Odcedzić i zemleć co najmniej 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, masło i miód, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia.

    Następnie do miski włożyć serek mascarpone, dodać ostudzoną masę makową, cukier puder, 3 łyżki rumu, posiekane drobno orzechy. Całość zmiksować. Do drugiej miski wlać schłodzoną śmietankę i ubić na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej. Następnie wsypać Żelatynę deserową, krótko miksować, następnie przelać ją do ubitej śmietanki i razem wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie dodać ją do masy serkowo-makowej i chwilę miksować na małych obrotach. Na biszkopty wyłożyć masę i wyrównać.Wierzch posypać płatkami uprażonymi na patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Płatki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować