Torcik makowy na zimno z prażonymi migdałami i mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę wyłożyć biszkoptami i skropić je jedną łyżką rumu. Następnie przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem i gotować na wolnym ogniu ok. 25 minut. Odcedzić i zemleć co najmniej 3 razy. W garnku rozpuścić cukier, masło i miód, dodać mak i smażyć przez kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Odstawić do ostygnięcia.
Następnie do miski włożyć serek mascarpone, dodać ostudzoną masę makową, cukier puder, 3 łyżki rumu, posiekane drobno orzechy. Całość zmiksować. Do drugiej miski wlać schłodzoną śmietankę i ubić na sztywno. Do wysokiego naczynia wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej. Następnie wsypać Żelatynę deserową, krótko miksować, następnie przelać ją do ubitej śmietanki i razem wymieszać na wolnych obrotach miksera. Następnie dodać ją do masy serkowo-makowej i chwilę miksować na małych obrotach. Na biszkopty wyłożyć masę i wyrównać.Wierzch posypać płatkami uprażonymi na patelni.
Komentarze