Torcik makowy z kremem mascarpone i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać żółtka i nadal ubijać. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z suchym makiem. Dodać do masy jajecznej i wymieszać łyżką. Wlać rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki.
Sok wyciśnięty z połowy cytryny rozrobić w pół szklanki przegotowanej wody. Nasączyć krążki ciasta.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować.
Na dnie tortownicy ułożyć pierwszy krążek ciasta. Posmarować dżemem, następnie wyłożyć część kremu mascarpone. Przykryć drugim krążkiem, znowu posmarować dżemem i wyłożyć mascarpone. Przykryć trzecim krążkiem i cały tort (wierzch i boki) posmarować kremem mascarpone.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzucić płatki migdałów. Prażyć chwilę, a następnie wyłożyć na wierzch tortu.
Komentarze