Miałam bardzo mało czasu, a urodziny męża tuż, tuż. Zrobiłam mały, prosty torcik, z ciasta biszkoptowego i kremu budyniowego. Mąż i gości byli zachwyceni.
Torcik kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijam, dodaję cukier i cukier waniliowy oraz żółtka,na koniec delikatnie mieszając dodaję zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Pszekładam do formy,piekę 40 minut w temp. 180 stopni. Studzę.
2.Szklankę mleka gotuję, w połowie szkl. mleka mieszam mąke, cukier, cukier waniliowy, kakao i dodaję do gotującego mleka, mieszam, studzę. Margarynę ucieram, dodaję budyń, ucieram, dodaję do smaku sok i likier. Część kremu pozostawiam , a do części dodaję kakao.
3.Składniki likieru mieszam. Biszkopt przecinam na 3 placki, nasączam ponczem. Placki przekładam dżemem i kremem. Całe ciasto obsmarowuję kremem kakaowym. Boki osypuję tartą czekolada, zdobię kremem białym i cukrowymi ozdobami.
Komentarze