Torcik kakaowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Miałam bardzo mało czasu, a urodziny męża tuż, tuż. Zrobiłam mały, prosty torcik, z ciasta biszkoptowego i kremu budyniowego. Mąż i gości byli zachwyceni.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szkl. cukru
    0,5 szkl. mąki pszennej
    0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    Krem:
    1,5 szkl. mleka
    0,5 szkl,mąki
    cukier waniliowy
    1 łyżka kakao
    0,5 szkl. cukru
    3\4 margaryny
    2 łyżki likieru gruszkowego
    poncz:
    1 szkl. wody
    sok z 1 cytryny
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    dodatkowo:
    blaszka w kształcie serca wysmarowana tłuszczem i osypana bułą tartą
    cukrowe ozdoby
    dżem truskawkowy
    tarta czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik kakaowy 1. Białka ubijam, dodaję cukier i cukier waniliowy oraz żółtka,na koniec delikatnie mieszając dodaję zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Pszekładam do formy,piekę 40 minut w temp. 180 stopni. Studzę.
  • Torcik kakaowy 2. Szklankę mleka gotuję, w połowie szkl. mleka mieszam mąke, cukier, cukier waniliowy, kakao i dodaję do gotującego mleka, mieszam, studzę. Margarynę ucieram, dodaję budyń, ucieram, dodaję do smaku sok i likier. Część kremu pozostawiam , a do części dodaję kakao.
  • Torcik kakaowy 3. Składniki likieru mieszam. Biszkopt przecinam na 3 placki, nasączam ponczem. Placki przekładam dżemem i kremem. Całe ciasto obsmarowuję kremem kakaowym. Boki osypuję tartą czekolada, zdobię kremem białym i cukrowymi ozdobami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować