Torcik Karotka

  • wyświetlono: 8374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i lekkie. Smakiem przypomina delikatny sernik, ale nie ma w nim sera. W czasie pieczenia wygląda jak suflet, lecz nie opada tworząc zakalca, którego się obawiałam. Postępowałam ostrożnie studząc je. Myśląc nad składnikami obawiałam się, że pulpa z marchewki spowoduje, że nie wyrośnie. Jestem zachwycona efektem i szczęśliwa, że stworzyłam to ciasto. Bardzo smakowało rodzinie i znajomym. Następnym razem upiekę z półtorej porcji. Zachęcam do wypróbowania np. na Wielkanoc.

DSC_0282
  • 10 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Składniki podstawowe z zestawu:
400 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
200 g pulpy z marchewki
1 płat ciasta francuskiego

Składnik podstawy dodatkowy:
3 białka

Składniki robocze:
½ szklanki cukru +1 łyżka
55 g skrobi kukurydzianej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
½ szklanki wody do pulpy
1 łyżeczka soku z cytryny

Dekoracja:
250 ml śmietanki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 ½ łyżeczki żelatyny
75 g białej czekolady
ok. 1/3 szklanki soku wyciśniętego z marchewki
3-4 łyżki śmietanki 36%
szczypta żółtego barwnika spożywczego
pistacje

Przepis:
3 białka
½ szklanki cukru +1 łyżka
400 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
55 g skrobi kukurydzianej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
200 g pulpy z marchewki
1 płat ciasta francuskiego

Pulpa:
200 g obranej marchewki
½ szklanki wody do pulpy
1 łyżeczka soku z cytryny

Dekoracja:
250 ml śmietanki 36%
1 łyżeczka cukru pudru
1 ½ łyżeczki żelatyny
75 g białej czekolady
ok. 1/3 szklanki soku wyciśniętego z marchewki
3-4 łyżki śmietanki 36%
szczypta żółtego barwnika spożywczego
pistacje

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik Karotka

  • Torcik Karotka1. Przygotowanie pulpy:
    Obraną marchew kroimy w niedużą kosteczkę. Zalewamy ½ szklanki wody. Dusimy w rondelku do czasu aż marchew będzie miękka. W razie potrzeby dolewany w małych ilościach wodę.
  • Torcik Karotka2. Na koniec staramy się odparować warzywo, ponieważ pulpa ma być w miarę gęsta. Miksujemy blenderem na gładką masę, dodając łyżeczkę soku z cytryny. Studzimy.
  • Torcik Karotka3. Rozkładamy ciasto francuskie, z którego wykrajamy okrąg o średnicy formy 18 cm, który będzie spodem ciasta.
  • Torcik Karotka4. Blat nakłuwany widelcem. Przez ok. 5 minut podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. Wyjmujemy i lekko ugniatamy, aby ,,wypuścić” powietrze. Studzimy.
  • Torcik Karotka5. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
  • Torcik Karotka6. Do piany dodajemy przesianą skrobię proszek. Delikatnie mieszamy. Następnie w kilku partiach dodajemy śmietanę i pulpę marchewkową i delikatnie mieszamy, aby białka nie opadły.
  • Torcik Karotka7. Masę przekładamy do okrągłej formy z odpinanym bokiem, w której wcześniej ułożyliśmy podpieczony spód. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 35 min.
  • Torcik Karotka8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a ciasto pozostawiamy jeszcze na ok. 10 min. Następnie studzimy przez 15 min. w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego należy uważać. Wyjmujemy z piekarnika do zupełnego ostudzenia trzymamy w formie. Następnie ostrym nożem obkrajamy dookoła, aby oddzielić ciasto od formy.
  • Torcik Karotka9. Polewa: sok wyciśnięty z marchewki podgrzewamy, w którym rozpuszczamy żelatynę. Białą czekoladę roztapiamy na parze z dodatkiem śmietanki. Dodajemy barwnik spożywczy. Małym strumyczkiem wlewamy rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszamy. Polewę rozprowadzamy po schłodzonym cieście.
  • Torcik Karotka10. Ozdabiamy śmietaną ubitą z cukrem pudrem i pistacjami.
  • Torcik Karotka11. Życzę smacznego!

Porady

Spód z ciasta francuskiego ułatwia krojenie i daje ciastu stabilizację. Można pominąć barwnik dodając kurkumę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto francuskietortCiastosernikmarchewkaWielkanocśmietanamarchewtorcikimprezakreatywne_gotowanie15karotka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik makowy

Dodane przez: nikolaxxxx

Torcik makowy

niezwykle smaczny i bardzo efektowny...

w przekroju

Dodane przez: rene70

Torcik Stracciatella

Pyszny, lekki i aksamitny serniczek...

Torcik truskawkowy

Dodane przez: Marcepanowa-kuchnia

TORCIK TRUSKAWKOWY

Pyszny i lekki torcik na biszkopcie...

image-0goinjw

Dodane przez: Giera

Torcik brzoskwiniowy

Torcik ten był moim debiutem i...

pyszne ciasto

Dodane przez: wiola

Bombowy torcik

Pyszne ciasto bez pieczenia ! Robiłam...

Torcik orzechowy

Dodane przez: Kasia Kolo F.

Torcik orzechowy

Myślę, że ten torcik będzie smakować...