Torcik Karotka

4.5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Hit
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i lekkie. Smakiem przypomina delikatny sernik, ale nie ma w nim sera. W czasie pieczenia wygląda jak suflet, lecz nie opada tworząc zakalca, którego się obawiałam. Postępowałam ostrożnie studząc je. Myśląc nad składnikami obawiałam się, że pulpa z marchewki spowoduje, że nie wyrośnie. Jestem zachwycona efektem i szczęśliwa, że stworzyłam to ciasto. Bardzo smakowało rodzinie i znajomym. Następnym razem upiekę z półtorej porcji. Zachęcam do wypróbowania np. na Wielkanoc.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki podstawowe z zestawu:
    400 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
    200 g pulpy z marchewki
    1 płat ciasta francuskiego

    Składnik podstawy dodatkowy:
    3 białka

    Składniki robocze:
    ½ szklanki cukru +1 łyżka
    55 g skrobi kukurydzianej
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    ½ szklanki wody do pulpy
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Dekoracja:
    250 ml śmietanki 36%
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 ½ łyżeczki żelatyny
    75 g białej czekolady
    ok. 1/3 szklanki soku wyciśniętego z marchewki
    3-4 łyżki śmietanki 36%
    szczypta żółtego barwnika spożywczego
    pistacje

    Przepis:
    3 białka
    ½ szklanki cukru +1 łyżka
    400 g kwaśnej gęstej śmietany 18%
    55 g skrobi kukurydzianej
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    200 g pulpy z marchewki
    1 płat ciasta francuskiego

    Pulpa:
    200 g obranej marchewki
    ½ szklanki wody do pulpy
    1 łyżeczka soku z cytryny

    Dekoracja:
    250 ml śmietanki 36%
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 ½ łyżeczki żelatyny
    75 g białej czekolady
    ok. 1/3 szklanki soku wyciśniętego z marchewki
    3-4 łyżki śmietanki 36%
    szczypta żółtego barwnika spożywczego
    pistacje
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty

Torcik karotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik Karotka 1. Przygotowanie pulpy:
    Obraną marchew kroimy w niedużą kosteczkę. Zalewamy ½ szklanki wody. Dusimy w rondelku do czasu aż marchew będzie miękka. W razie potrzeby dolewany w małych ilościach wodę.
  • Torcik Karotka 2. Na koniec staramy się odparować warzywo, ponieważ pulpa ma być w miarę gęsta. Miksujemy blenderem na gładką masę, dodając łyżeczkę soku z cytryny. Studzimy.
  • Torcik Karotka 3. Rozkładamy ciasto francuskie, z którego wykrajamy okrąg o średnicy formy 18 cm, który będzie spodem ciasta.
  • Torcik Karotka 4. Blat nakłuwany widelcem. Przez ok. 5 minut podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C. Wyjmujemy i lekko ugniatamy, aby ,,wypuścić” powietrze. Studzimy.
  • Torcik Karotka 5. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
  • Torcik Karotka 6. Do piany dodajemy przesianą skrobię proszek. Delikatnie mieszamy. Następnie w kilku partiach dodajemy śmietanę i pulpę marchewkową i delikatnie mieszamy, aby białka nie opadły.
  • Torcik Karotka 7. Masę przekładamy do okrągłej formy z odpinanym bokiem, w której wcześniej ułożyliśmy podpieczony spód. Wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 35 min.
  • Torcik Karotka 8. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a ciasto pozostawiamy jeszcze na ok. 10 min. Następnie studzimy przez 15 min. w lekko uchylonym piekarniku. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego należy uważać. Wyjmujemy z piekarnika do zupełnego ostudzenia trzymamy w formie. Następnie ostrym nożem obkrajamy dookoła, aby oddzielić ciasto od formy.
  • Torcik Karotka 9. Polewa: sok wyciśnięty z marchewki podgrzewamy, w którym rozpuszczamy żelatynę. Białą czekoladę roztapiamy na parze z dodatkiem śmietanki. Dodajemy barwnik spożywczy. Małym strumyczkiem wlewamy rozpuszczoną żelatynę i energicznie mieszamy. Polewę rozprowadzamy po schłodzonym cieście.
  • Torcik Karotka 10. Ozdabiamy śmietaną ubitą z cukrem pudrem i pistacjami.
  • Torcik Karotka 11. Życzę smacznego!

Porady

Spód z ciasta francuskiego ułatwia krojenie i daje ciastu stabilizację. Można pominąć barwnik dodając kurkumę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Marchewka Ser biały Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Torcik orzechowo-jabłkowy

To może cię zainteresować