Torcik czekoladowy z masą śmietanową, truskawkami i borówkami

4.69 (16 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Delikatny czekoladowy biszkopt z masą śmietanową z dodatkiem białej czekolady, galaretki malinowej oraz truskawkami i borówkami to pyszne i bardzo proste do przygotowania ciasto.
Smaki idealnie się komponują. Idealne na każda okazję. Ja taki torcik zrobiłam sobie na urodziny. Wszystkim bardzo smakował.

  • 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki: (tortownica o średnicy ok. 20 cm)
    biszkopt:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru (u mnie ksylitol fiński),
    • 3 łyżki mąki tortowej orkiszowej,
    • 1 łyżka kakao,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • szczypta soli,
    masa śmietanowo czekoladowa:
    • 400 ml śmietany 36%,
    • 100g białej czekolady,
    • 20 g galaretki malinowej,
    • 20 ml wrzątku,
    oraz:
    • borówki, truskawki
    • wiórki białej czekolady,
Wystaw ocenę:

4.69 (16 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy

Torcik czekoladowy z masą śmietanową, truskawkami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 25 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. Biszkopt kroimy na pół.
    masa śmietanowo czekoladowa:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy się rozpuści dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy do połączenia składników, studzimy. Wystudzoną masę wkładamy do zamrażarki na około 30 min, a następnie ubijamy na sztywno.
    Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Przestudzoną wlewamy strumyczkiem do masy śmietanowej cały czas ubijając. 2/3 masy wykładamy na biszkopt, układamy część owoców i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch dajemy resztę masy i układamy owoce. Posypujemy wiórkami białej czekolady. Schładzamy w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!

Porady

Jeśli chcemy, aby masa była sztywniejsza do wrzątku dodajemy więcej galaretki (proszku).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować