Ciasto mikołajkowe z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Ilość barwnika zależy od tego jaki chcemy uzyskać kolor, najlepiej dodawać go stopniowo. Napełniamy wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną odrobiną oleju formę, pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. Biszkopt kroimy na pół i smarujemy dżemem.
masa śmietanowa:
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w ok. 50 ml gorącej wody, studzimy.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas delikatnie ubijając.
2-3 łyżki masy zostawiamy na wierz, resztę wykładamy na posmarowany dżemem biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Wiech smarujemy pozostawioną masą i dekorujemy. Brodę, kożuch czapki i pompon robimy z rozpuszczonej białej czekolady (możemy pomóc sobie np. narysowanym szablonem). Czapkę, nos i usta rysujemy pisakiem, najlepiej niedługo przed podanie. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa ładnie stężała. Smacznego!
Komentarze