Ciasto Mikołajkowe z masą śmietanową

5 (14 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne, proste do przygotowania. Takie ciasto przygotowałam dla córeczek na Mikołajki, były zachwycone i ciasto zniknęło bardzo szybko.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blaszka 20cm x20cm
    biszkopt:
    • 4 jajka,
    • 4 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
    • 3 łyżki mąki orkiszowej tortowej,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • czerwony barwnik (opcjonalnie)
    masa śmietanowa:
    • 350 ml śmietany 36% (może być 30%),
    • galaretka wiśniowa (lub truskawkowa),
    • 50 ml wrzątku,
    oraz:
    • polewa z białej czekolady w pastylkach,
    • czerwony i brązowy pisak do ciast,
    • cukrowe oczy,
    • wiórki kokosowe,
    • dżem truskawkowy (lub wiśniowy)
Wystaw ocenę:

5 (14 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z kremem

Ciasto mikołajkowe z masą śmietanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Ilość barwnika zależy od tego jaki chcemy uzyskać kolor, najlepiej dodawać go stopniowo. Napełniamy wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną odrobiną oleju formę, pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
    Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy. Biszkopt kroimy na pół i smarujemy dżemem.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w ok. 50 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas delikatnie ubijając.
    2-3 łyżki masy zostawiamy na wierz, resztę wykładamy na posmarowany dżemem biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem. Wiech smarujemy pozostawioną masą i dekorujemy. Brodę, kożuch czapki i pompon robimy z rozpuszczonej białej czekolady (możemy pomóc sobie np. narysowanym szablonem). Czapkę, nos i usta rysujemy pisakiem, najlepiej niedługo przed podanie. Posypujemy wiórkami kokosowymi.
    Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby masa ładnie stężała. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować