Tiropita po grecku

  • wyświetlono: 4821 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Danie przyrządziłam po powrocie z Grecji, gdzie mieszkałam ponad 6 lat.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Zofia Pęczar, Strzyżów
  • 65min

Składniki

● 50 dag sera feta lub sałatkowo-kanapkowego
● op. ciasta francuskiego
● 20 dag żółtego sera
● 20 dag szynki
● 10 dag gotowanego boczku
● 5 jajek
● 1/2 szkl. mleka
● 1/2 szkl. oliwy
● posiekany pęczek natki pietruszki
● pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Tiropita po grecku

  • 1. Naczynie żaroodporne natłuszczamy odrobiną oliwy. Połowę ciasta francuskiego lekko rozciągamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Fetę rozdrabniamy. Mieszamy z rozkłóconymi
    jajkami. Żółty ser, szynkę i boczek kroimy w kostkę, mieszamy z masą serowo-jajeczną. Wlewamy mleko i wsypujemy natkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
  • 3. Farsz równomiernie wykładamy na ciasto. Przykrywamy resztą ciasta francuskiego. Polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
PPWS_02-2012

Porady

RADY Zofii Pęczar
Dobrze smakuje z sałatką ze świeżych ogórków i pomidorów z cebulą, doprawioną oregano i oliwą.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankasezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataboczekfetakuchnia grecka

Komentarze

Podobne przepisy

Klopsiki po grecku

Dodane przez: BARB

Klopsiki po grecku

Grecką kuchnię bardzo lubię, a...

image-272fjh1

Dodane przez: monika016

Dietetyczny łosoś po grecku

Wyszło bardzo podobnie do tradycyjnej...

Kurczak po grecku

Dodane przez: PolskaGotuje

Kurczak po grecku

Jeden z tych pysznych, letnich...

image-27tkyp2

Dodane przez: Kasia_S

Ryba po grecku

Bardzo prosty sposób na smaczną...

Ryba po grecku

Dodane przez: AnetaJ

Ryba po grecku

Lekko, zdrowo i smacznie. Danie...

Zapiekane warzywa po grecku

Dodane przez: aniato

Zapiekane warzywa po grecku

Zdrowe, smaczne danie przywiezione...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE