Klopsiki po grecku

4.5 (184 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Grecką kuchnię bardzo lubię, a ten przepis tak bardzo mi się spodobał, że oto dziś mamy je na obiad. Naprawde pyszne!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mięsa wołowo - wieprzowego
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 jajko
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano
    kilka listków świeżej mięty
    kilka oliwek
    50 g pokruszonego sera feta
    sól
    piperz
    mąka
    olej rzepakowy

    Sos pomidorowy:
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 szklanka rosołu
    2 zabki czosnku
    1 mała cebula
    1 łyżka miodu
    1 łyżka octu balsamicznego
    2 łyżki mąki
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Klops Klopsiki

Klopsiki po grecku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszmy i mielimy w maszynce. Do mięsa dodajemy posiekane świeże zioła, oliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone zioła, cynamon, posiekaną drobno cebulę, jajko i bułkę tartą. Mięso dokładnie wyrabiamy, dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, posypujemy lekko mąką i obsmażamy
    z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem. Zdejmujemy z patelni, a na pozostałym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dosypujemy paprykę, chwilę smażymy następnie dolewamy pomidory z puszki i dusimy przez kilka minut. Dolewamy rosół, miód i ocet balsamiczny. Do sosu wkładamy klopsiki, całość gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Przyprawiamy solą
    ​i pieprzem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Oliwki Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować