Tiramisu - wiosenne przebudzenie

0 (0 ocen)

  • 15 min

Delikatny kremowy mus zamknięty w dwóch warstwach biszkoptów, zwieńczony musem i udekorowany kakao. Nie bez kozery nazywany deserem Bogów. Moje tiramisu jest nieco lżejsze niż tradycyjne włoskie. Bez jajek, cukru i ciężkiego mascarpone. Idealne jako zwieńczenie uroczystej kolacji czy przyjęcia.

  • 15 min

Składniki:


  • 800 ml jogurtu greckiego
    400 g podłużnych biszkoptów
    300 ml naparu mocnej kawy(napar z 10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej lub 2 filiżanki espresso doppio)
    50 ml nalewki pigwowej
    1 łyżka miodu
    kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu Nalewki

Tiramisu - wiosenne przebudzenie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zaparzyć i odstawić do przestudzenia na czas przygotowywania musu.
    Jogurty przełożyć do misy miksera, dodać miód i zmiksować.
    Kawę połączyć z nalewką i przelać do miseczki(żeby było łatwiej maczać biszkopty). Biszkopty lekko zanurzać i od razu układać na dnie naczynia/ foremki *. Na biszkopty wyłożyć połowę musu i posypać kakao. Następnie wyłożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i musu.
    Tak przygotowany deser włożyć do lodówki na minimum 3 godziny(najlepiej na całą noc).
    Z papieru wyciąć serce i lekko położyć na środku zastygniętego deseru.
    Wokół szablonu oprószyć kakao. Każdą porcję przed podaniem można dodatkowo oprószyć kakao. Najlepiej smakuje z filiżanką dobrego espresso.

Porady

* ja użyłam kwadratowego naczynia do zapiekania z Ikei

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Kakao Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować