Gołąbki z warzywno - mięsnym ratatouille

  • wyświetlono: 606 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ratatouille ze świeżych warzyw: marchewki. pietruszki,selera naciowego,papryki z dodatkiem zrumienionego mielonego mięsa z indyka. Całość otulona w liście włoskiej kapusty i zapieczona w lekkim sosie pomidorowym.

  • 120min

Składniki


8 większych liści kapusty włoskiej (lub 16 mniejszych – bardziej od środka)

Nadzienie:
1 większa marchewka
1 większa pietruszka
3 łodygi selera naciowego
1 szalotka
1 zielona papryka
200 g mięsa mielonego z indyka
150 g passaty pomidorowej
100 ml białego wytrawnego wina
przyprawy: po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku, kurkumy, curry, pieprzu cytrynowego, suszonego lubczyku, suszonej kolendry
1 łyżeczka sosu sojowego
świeżo zmielony pieprz kolorowy
1 łyżeczka masła
olej rzepakowy do smażenia

Do zapieczenia:
1 łyżeczka masła
100g passaty pomidorowej
100 ml białego wytrawnego wina
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
50 g mozarelli

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z warzywno - mięsnym ratatouille

  • 1. W większym garnku zagotować wodę, włożyć liście kapusty, lekko posolić i gotować przez 15 minut na średnim ogniu. Liście kapusty odcedzić, rozłożyć na talerzach i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyciąć twardą, środkową część każdego liścia.
  • 2. Farsz: W miseczce wymieszać sos sojowy, słodką i ostrą paprykę, curry, kurkumę oraz łyżkę oleju. Dodać mięso i wymieszać, nakryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Warzywa umyć, obrać i pokroić. Patelnię z grubym dnem rozgrzać wyłożyć mięso i smażyć, aż się zrumieni. Mięso przełożyć do osobnego garnka. Na tą samą patelnię dolać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę i pietruszkę, smażyć na średnim ogniu (nie rumieniąc) przez około 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać łyżkę oleju i dodać pokrojonego w plasterki selera i smażyć jak marchewkę też około 3 minut, przesmażonego przełożyć do garnka z marchewką i pietruszką. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać kolejną łyżkę oleju, smażyć paprykę około 2 minut. Przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i łyżkę masła zrumienić cebulę. Zrzucić do garnka z pozostałymi warzywami. Wszystko wymieszać, doprawić, dodać pasattę i wino i na małym ogniu dusić około 10 minut, aż wino odparuje. Zdjąć z ognia.
  • 3. Ciepły (ale nie gorący) farsz nakładać na każdego liścia i zwijać gołąbki, zakładając boki kapusty na siebie.
    Gotowe gołąbki ułożyć łączeniem do dołu w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, posypać z wierzchu wiórkami masła. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika i zapiekać 10minut.
    Passatę wraz z winem przełożyć do rondelka, doprawić pieprzem cytrynowym i dusić przez około 5 minut. Mozarellę porwać na mniejsze kawałeczki.
    Powstałym sosem zalać gołąbki i posypać mozarellą, zapiekać około 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatapaprykamarchewkawłoska kapustaseler naciowygołąbkipietruszkasos pomidorowymięso mielone z indykaRatatouille

Komentarze

Podobne przepisy

image-0rqen2t

Dodane przez: natalia2004

Ratatouille

Pyszne danie z sezonowych warzyw.

Ratatouille

Dodane przez: Krystyna32

Ratatouille

Smaczne danie z warzyw.

Gołąbki z mięsnym farszem w  kapuście włoskiej

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki z mięsnym farszem w czerwonej i włoskiej...

Syte, smaczne gołąbki zawijane...

Ratatouille

Dodane przez: zielonakuchniablog

Ratatouille

Tę prowansalską potrawę chyba każdy...

RATATOUILLE

Dodane przez: magdzia44448

RATATOUILLE

Pyszne danie wegetariańskie z sezonowych...

Ratatouille- po polsku  gulasz warzywny

Dodane przez: Kameleon

Ratatouille

Wspaniały gulasz warzywny , szybki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE