Krem z marchewki i fenkułu

0 (0 ocen)

  • 45 min

Oto nowa zupa marchewkowa! Z dodatkiem jakże cudownego fenkułu! Fenkuł - czyli koper włoski zawiera dużo olejku lotnego, dzięki czemu wpływa on korzystnie na nasz organizm. Jest cennym źródłem: witamin C i B, potasu, błonnika, wpływa też na obniżenie ciśnienia czy cholesterolu.

  • 45 min

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
    1 główka fenkułu
    4 większe marchewki
    1 pietruszka
    4 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego
    po pół łyżeczki ostrej papryki w proszku i pieprzy cytrynowego
    2 łyżki śmietany do zup i sosów 18 %
    świeżo zmielony pieprz kolorowy

    Do podania:
    2 łyżki prażonego sezamu
    grzanki z kawałka bagietki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Krem z marchewki i fenkułu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić, obrać i drobno posiekać. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej i dodać warzywa. Smażyć je kilka minut, cały czas mieszając. Następnie zalać bulionem i gotować około 25 minut do miękkości warzyw. Zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować.
  • Krem z marchewki i fenkułu 2. Podawać z chrupiącymi grzankami z kawałka bagietki lub bułki oraz posypane prażonymi ziarnami sezamu.
    Grzanki można włożyć do zupy lub podać oddzielnie, w zależności od upodobań.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fenkuł (koper włoski) Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować