Tiramisu z malinami

4.44 (206 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tego deseru nie trzeba zachwalać ;) Jest pyszny, delikatny, kremowy i bardzo wciągający.. ;)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g serka mascarpone
    40 dag podłużnych biszkoptów
    5 jajek
    6 łyżek likieru Amaretto
    250 g kawy espresso
    50 g cukru
    kakao do oprószenia
    250 g malin
Wystaw ocenę:

4.44 (206 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Deser na zimno

Tiramisu z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kawę espresso. Przelać ją do głębszego lub płaskiego naczynia, aby wygodnie było moczyć biszkopty. Zostawić do ostygnięcia , po czym połączyć z likierem.
  • 2. Jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać serek mascarpone. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z mascarpone.
  • 3. Biszkopty zamaczać krótko w kawie, z obu stron i układać obok siebie w formie kwadratowej (u mnie 22/22cm). Na biszkopty wyłożyć połowę masy i malin, wyrównać Na masie wyłożyć kolejną warstwę, zamoczonych wcześniej w kawie biszkoptów i przykryć pozostałą częścią masy. Powtykać pozostałe maliny. Tak przygotowany deser wstawić na min.3-4 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować