Tiramisu z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować kawę espresso. Przelać ją do głębszego lub płaskiego naczynia, aby wygodnie było moczyć biszkopty. Zostawić do ostygnięcia , po czym połączyć z likierem.
2.Jajka sparzyć, żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać serek mascarpone. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą z mascarpone.
3.Biszkopty zamaczać krótko w kawie, z obu stron i układać obok siebie w formie kwadratowej (u mnie 22/22cm). Na biszkopty wyłożyć połowę masy i malin, wyrównać Na masie wyłożyć kolejną warstwę, zamoczonych wcześniej w kawie biszkoptów i przykryć pozostałą częścią masy. Powtykać pozostałe maliny. Tak przygotowany deser wstawić na min.3-4 godz. do lodówki (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem oprószyć kakao. Smacznego!
Komentarze